Olympijská pochodeň je v Ománu, protesty nebudou

Maskat - Olympijská pochodeň dnes dorazila do Ománu. Během této jediné zastávky na Blízkém východě se neočekávají žádné protesty, protože Omán s Čínou vážou silné ekonomické vztahy. Trasa následně pokračuje přes země jižní a jihovýchodní Asie a přes Austrálii do Číny. Na čínskou pevninu pochodeň vstoupí 4. května.

Do Ománu pochodeň dorazila z Tanzanie, která byla jedinou africkou zemí na cestě do Pekingu. Hodinovou štafetu zde nenarušily žádné demonstrace protičínských aktivistů, které doprovázely cestu pochodně v Londýně, Paříži a v San Francisku. Trasu štafety nicméně hlídaly stovky policistů.

Oheň se z Ománu ve středu přesune do pákistánského Islamabádu. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf už předem odsoudil pokusy olympiádu politizovat a varoval, že má připravena taková opatření, aby cestu pochodně nic nekomplikovalo. Běh s pochodní se neuskuteční v centru Islámábádu, jak bylo původně plánováno, ale ve sportovním centru, do něhož je omezený přístup. Pákistánské úřady se obávají útoku ze strany islamistů, neočekávají ale protesty ochránců lidských práv kvůli situaci v Tibetu.

Z Pákistánu se pochodeň přesune do indické metropole Dillí. Austrálie, která hostí štafetu 24. dubna, dnes oznámila, že změní trasu slavnostního běhu Canberrou. Její přesný plán bude znám až dva dny před konáním štafety. Australské úřady se obávají možných střetů mezi olympijským průvodem a protibetskými aktivisty, kteří v den štafety chystají v australské metropoli rozsáhlé demonstrace.

Vydáno pod