Slovensko prodalo rakety na Srí Lanku

Brusel - Slovensko podepsalo se srílanskou vládou smlouvu na prodej deseti tisíců raket. V úterý o tom informoval europoslanec Raül Romeva i Rueda, který má v Evropském parlamentu monitorovat obchod se zbraněmi. Podle něj je dohoda mezi oběma vládami v rozporu s mravním kodexem Evropské unie na vývoz zbraní. Bratislava kritiku odmítá, vývoz raket byl podle ministerstev hospodářství a zahraničí v souladu se všemi závazky země. Zároveň potvrdila, že rakety na Srí Lanku opravdu prodala.

„Jsem šokován, že Slovensko podepsalo smlouvu na dodávku zbraní na Srí Lanku. Existují oprávněné pochybnosti, že takový prodej narušuje několik kritérií mravního kodexu Evropské unie o vývozu zbraní,“ dodal Romeva i Rueda. Podle něj je nepřijatelné, že během 25 let občanské války na ostrově byla masivně porušována lidská práva.

Vývoz raket ze Slovenska umožnilo ministerstvo hospodářství, námitky nemělo ani ministerstvo zahraničních věcí. „Ministerstvo hospodářství postupovalo striktně v souladu se všemi dohodami a závazky,“ řekl dnes resortní mluvčí Branislav Zvara. Dodal, že Srí Lanka není na seznamu zemí, kam je zakázán export zbraní. Slovensko podle mluvčího ministerstva zahraničí Jána Škody neporušilo ani jedno z kritérií mravního kodexu Evropské unie na vývoz zbraní.

Slovensko se přitom jako člen EU k dodržování kodexu zavázalo. V blízké budoucnosti by unie měla schválit, aby kodex byl právně závazný. V současnosti tomu tak není a je pouze na každém státu, zda jej bude dodržovat. V EU se nicméně podle europoslance předpokládá, že vlády jej dodržovat budou i tak.

„Je zarážející, že jeden z členských států pokračuje v uzavírání vojenských kontraktů, aniž bere kodex v potaz a aniž to konzultuje s dalšími státy a informuje o tom Evropský parlament,“ uvedl europoslanec. Sám prý bude požadovat, aby si Rada EU vyžádala konkrétní informace od slovenské i srílanské ambasády v Bruselu.

Slovenské rakety jsou zřejmě určeny do raketometů RM-70, které v letech 2000 a 2001 vyvezlo na Srí Lanku Česko a které údajně změnily poměr sil na ostrově ve prospěch vládní strany. Vývoz zbraní tehdy vzbudil kritiku z řad nevládních organizací. Tehdejší Zemanova vláda kontrakt obhajovala podobně jako nyní Bratislava.