Putin jedná v Libyi o kontraktech za 10 miliard dolarů

Tripolis - Ruský prezident Vladimir Putin dnes přiletěl do Tripolisu, kde se večer setkal s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím. Očekává se, že během čtyřiadvacetihodinové návštěvy odstupujícího šéfa Kremlu, první od roku 1985, budou uzavřeny kontrakty pro ruské energetické a zbrojařské firmy. Jejich celková výše by se mohla vyšplhat až na deset miliard dolarů. "Hlavním bodem návštěvy je vyrovnat se se ztrátami našich bilaterálních vztahů, které utrpěly během sankcí, které na Libyi uvalily západní země," řekl dnes Putinův mluvčí.

Roku 1969 se ujal moci v Libyi plukovník Muammar Kaddáfí, od té doby se považovala tato země za radikální islámský socialistický stát. Kvůli podpoře terorismu se dostala Libye do izolace, sankce na ni uvalily Spojené státy a později i Organizace spojených národů. Od roku 2003 se ale postoj Kaddáffího změnil, Libye přestala vyvíjet zbraně hromadného ničení, většina sankcí tedy byla zrušena a Libye začala spolupracovat se západními zeměmi a otevírá se světu.

Mnoho zemí se teď o Libyi zajímá, protože tento stát má obrovské zásoby ropy a zemního plynu. Lybie je proto zajímavým lákadlem pro zahraniční firmy. Země je přísně sledována západními společnostmi, které mají velký zájem o lukrativní zakázky na výstavbu infrastruktury a modernizaci této země. Libye vydělala v roce 2007 na těžbě ropy a zemního plynu přes 40 miliard dolarů.
 
Putin bude jednat s Kaddáffím i ve čtvrtek, dohlédne v Tripolisu na podepsání politické deklarace a investičních záruk. Ruský obchod s Libyí má obrat přes 200 milionů dolarů ročně, což je jen zlomek financí, které si obě země vyměnily v době existence Sovětského svazu. Putin bude také usilovat o smazání starého sovětského dluhu Libyii ve výši asi 4,5 miliardy dolarů.  
 
Ruské energetické společnosti v současnosti pokládají základy, které přispějí k dalšímu rozvoji obchodu mezi oběma zeměmi. V průběhu posledních dvou let získaly energetické společnosti Gazprom a Tatneft povolení k průzkumu v Libyi. Tato země má největší zásoby ropy na africkém kontinentu. Další ruské firmy mají zájem na tom, aby se v Libyi podílely na budování železnice, elektráren nebo plynovodu.

Vydáno pod