Irácká vláda odvolala velitele ofenzivy v Basře

Bagdád - Irácká vláda dnes odvolala velitele armádních a policejních sil, kteří řídili nedávnou vládní ofenzivu proti šíitským milicím v jihoirácké Basře. Ta byla podle amerických velitelů špatně naplánována, odvolaný generálporučík Muhan Firadží se ale podle agentury Reuters těšil vysoké vážnosti u svých amerických a britských protějšků.

Spolu s Firadžím, který je jedním z nejvyšších velitelů irácké armády, byl ze svého postu odvolán i provinční policejní šéf, generálmajor Abdal-Džalíl Chaláf.

Mluvčí ministerstva obrany Muhammad Askarí agentuře Reuters řekl, že Firadžího mise v Basře byla ukončena a velením jednotek v Basře byl pověřen jiný generál. Podle mluvčího ministerstva vnitra Abdala Karíma Chaláfa byli oba odvolaní generálové „odměněni za svou úspěšnou misi proti zločincům v Basře“ a byli povýšeni na posty na ministerstvu obrany v Bagdádu.

Ofenziva v Basře nařízená premiérem Núrím Málikím trvala od 25. března do 4. dubna. Boje mezi vládními vojáky a ozbrojenci radikálního duchovního Muktady Sadra, které se z Basry přenesly do dalších šíitských bašt na jihu Iráku i do Bagdádu, si za tu doby vyžádaly nejméně 461 mrtvých a 1100 zraněných.

Jednotlivé střety mezi iráckými vojáky podporovanými koaličními silami a Sadrovými ozbrojenci ale nadále pokračují. Američtí vojáci dnes v Basře zabili pět údajných extremistů. V Bagdádu byli ve čtvrti Sadr podle irácké policie zabiti dva lidé a 18 dalších zraněno.

Irácké bezpečnostní síly čistí tuto čtvrť, která je šíitskou baštou v irácké metropoli, od min, jež tam zůstaly po desetidenních bojích vládních vojáků se Sadrovými ozbrojenci. Za týden bylo už v celém Bagdádu zneškodněno 766 náloží, řekl dnes novinářům mluvčí bezpečnostního plánu pro Bagdád generál Kásim Atta. Většina z nich byla údajně nastražena právě ve čtvrti Sadr, kde se za vládní ofenzivy odehrávaly nejurputnější boje.

Hlavní ulice čtvrti Sadr jsou už vyčištěny, řekl generál Atta. Zároveň ale vyzval obyvatele, aby respektovali pokyny armádního velení a neriskovali své zdraví a životy vstupem do dosud nevyklizených ulic.