Nákaza prasečím morem se na Slovensku rozšířila na další chov

Rimavská Sobota - Prasečí mor, který slovenští veterináři objevili o víkendu na farmě v Dolních Smerovcích, se rozšířil i na další chov v obci u Jeseného. Farma patří shodou okolností stejnému majiteli jako v prvním případě - tedy dánské společnosti Pigagro.

Zatím není jasné, kdy dojde k likvidaci nakažených zvířat. V souvislosti s nemocí vepřů nařídila Evropská komise Slovensku zavést přísná opatření. Vepři se nesmějí vyvážet do jiných států a dokonce ani převážet v rámci Slovenska.
 
„Opatření proti dalšímu rozšíření nákazy budou stejná jako v Semerovcích,“ řekl ředitel regionální veterinární a potravinářské správy v Rimavské Sobotě Radoslav Serbák. Zde už začalo vybíjení nakažených vepřů, celý statek se pak musí vydezinfikovat. Až zde veterináři skončí, přesunou se na farmu u Jeseného. 

Mor prasat objevili na farmě v Semerovcích minulý týden v pátek. Podle předběžných informací se nákaza zavlekla do chovu od volně žijících divočáků. I když choroba není člověku nebezpečná, rychle se šíří a dokáže v krátké době zlikvidovat celé chovy zvířat. V minulosti se na Slovensku proti nákaze morem prasata očkovala, od této praxe se ale po dohodě s EU v roce 2000 upustilo.