Albrightová pro HN: Válka v Iráku je horší než Vietnam

Praha - Válka v Iráku se podle bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové zapíše do historie hůře než válečný konflikt ve Vietnamu. Albrightová to řekla ve čtvrtečním publikovaném rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle bývalé šéfky americké diplomacie jde o "největší propad americké zahraniční politiky".

Válka podle ní dala na Blízkém východě do pohybu síly, které teď půjdou jen těžko uklidnit. Albrightová přirovnala diplomacii a mezinárodní politiku ke kulečníkové hře s mnoha koulemi, které na sebe vzájemně reagují. „To, co se dnes děje v Iráku, má vliv i na dění v ostatních zemích,“ řekla. Podle ní mimo jiné roste napětí mezi Kurdy a Turky nebo moc Íránu. 

Albrightová se naopak odmítla přímo vyjádřit k tomu, zda má smysl současný plán Bushovy administrativy na vybudování systému protiraketové obrany v ČR a Polsku. „Vím, že radar je pro Českou republiku důležitým tématem, ale snažím se vyhýbat tomu, abych zasahovala do české vnitřní politiky,“ uvedla Albrightová.

Sedmdesátiletá demokratka v rozhovoru mimo jiné podpořila postoj demokratické kandidátky na prezidenta Hillary Clintonové ohledně protestů proti čínské politice v Tibetu. Albrightová souhlasila s názorem Clintonové, která se domnívá, že prezident Bush by neměl jezdit na zahajovací ceremoniál do Pekingu.