Ve španělském Baskicku zatkli skupinu atentátníků

Madrid - Španělská policie dnes zatkla skupinu deseti mladých Basků. Ti od roku 2005 spáchali řadu atentátů s pomocí zápalných lahví a výbušnin. Útoky mířily proti úředním budovám, pořádkovým silám, sídlům politických stran, bankám, železničním stanicím nebo veřejné dopravě.

Skupina má na svém kontě dvanáct akcí, především v baskickém městě Rentería. Zde v únoru 2005 zaútočila na soudní budovu se zapáleným kanystrem, v lednu téhož roku zápalnými lahvemi na automobil socialistického poslance a v srpnu téhož roku na policejní komisariát.
   
Intenzita pouličních násilností v Baskicku a v sousední Navaře stoupá od poloviny roku 2007, kdy baskická separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) ukončila přes rok trvající příměří.
   
Dnešní operace byla již sedmá od loňského června, kdy ETA ukončila příměří. ETA bojuje již 40 let za nezávislost Španělska, za dobu svého působení má organizace na svědomí životy 800 osob. Novou vlnou násilí reaguje ETA na tvrdou linii, kterou vůči ní nastoupila socialistická vláda premiéra Josého Luise Zapatera po neúspěchu snah o mírová jednání v letech 2006 a 2007.

Vydáno pod