Papež na závěr návštěvy USA uctil oběti teroristických útoků

Papež Benedikt XVI. dnes zakončí návštěvu Spojených států. V New Yorku se pomodlil na místě teroristických útoků 11. září 2001. Ground Zero navštívil v přesný čas, kdy se zhroutily věže WTC. Během krátké modlitby připomněl oběti útoků i zraněné. Na stadionu New York Yankees pak sloužil mši, kterou navštívilo na 60 tisíc lidí.

Benedikt XVI. na americké půdě oslavil 81. narozeniny a rovné tři roky v čele katolické církve. Během šesti dní jako by vystoupil ze své ulity, otevřeně promlouval o kontroverzních a bolestivých tématech, kterým se dokud vyhýbal. Na včerejším setkání s katolickou mládeží se poprvé svěřil se svou zkušeností z nacistického Německa. „Moje vlastní léta dospívání poznamenal nacistický režim, který si o sobě myslel, že má odpověď na všechno. Jeho vliv sílil, pronikal do škol i občanských sdružení, do politiky a dokonce i do náboženství, než lidé plně pochopili, o jak bestiální režim jde,“ řekl.
 
Na německého papeže dosud s podezřením hleděli zejména potomci židů vyvražděných při Holocaustu. Jejich obavy rozptýlil při páteční návštěvě newyorské synagogy - kam vkročil jako vůbec první papež.
 
Pro současnou generaci Američanů je ale daleko otřesnějším tématem pohlavní zneužívání dětí: americké diecéze za zločiny 4 tisíc katolických duchovních spáchané od 50. let už postiženým vyplatily dvě miliardy dolarů odškodného. Papež zločiny kněží během návštěvy několikrát odsoudil a vůbec poprvé se osobně setkal i s jejich oběťmi. K tématu se naposledy vrátil na včerejší mši v katedrále svatého Patrika: „Modlím se s vámi, aby nadešla doba očištění všech kostelů a náboženských komunit, a doba na zahojení ran. Spolupracujte se svými biskupy na řešení této otázky.“

Vatikán následuje papežova příkladu konkrétními kroky, jeho představitel pověřený řešením skandálu už oznámil, že se chystá změna církevního práva. Po ní by mělo být snazší pedofilní kněze vyloučit. 

Papež se ale v USA zcela vyhnul některým dalším důležitým tématům, jako jsou například interupce a sňatky homosexuálů.