Fassino: Evropská unie volá po demokratizaci Barmy

Praha - Evropská unie chce demokratizaci Barmy a dialog s opozicí. Takové požadavky vyjádřil v Praze zmocněnec EU pro Barmu Piero Fassino. O situaci v asijském státě hovořil s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem mimo jiné v souvislosti s připravovaným českým předsednictvím EU v příštím roce, kdy bude Česko zastupovat celou unii v zahraničí.

Poté, co barmský vládnoucí vojenský režim na konci minulého roku brutálně potlačil protivládní protesty, reagovala unie uvalením sankcí. Motivovat chce ale asijský stát i pozitivně, například humanitární pomocí a podporou demokratizace a transformace. „My se snažíme o to, abychom alespoň umožnili existenci opozice. Ale naše možnosti jsou spíše omezené,“ konstatoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Klíčovou událostí v zemi bude referendum o nové ústavě. Ta sice nesplňuje základní demokratické principy, ale Evropská unie bude žádat, aby referendum proběhlo férově a korektně. Podle junty je schválení ústavy důležitým krokem na cestě země k demokratickým volbám plánovaným na rok 2010. Barmská opozice však vyzývá hlasovat proti návrhu, který podle ní nezaručí dodržování lidských práv a pouze legitimizuje vojenskou vládu.

Situace v současné Barmě není pozitivní. Opozice nemá žádné místo na politické scéně a vládnoucí junta nectí ani práva národnostních menšin. Ekonomika je v katastrofálním stavu a situace se prudce zhoršuje. Lidé si změnu vybrali už ve volbách v roce 1990, ale vojenský režim volby neuznal. Při posledních protivládních protestech před několika měsíci policie zabila přes třicet lidí. Česko je známým kritikem totalitních poměrů v Barmě, ale ani Evropská unie, které bude brzy předsedat, nemá mnoho možností, jak v Barmě zasáhnout. Klíčová bude proto úloha nejdůležitějších států jihovýchodní Asie.