Odvykání kouření u žen ovlivňují hormony

New York - Úspěch v boji s nikotinovou závislostí může u žen ovlivnit fáze měsíčního cyklu, ve které se nacházejí. K takovému závěru dospěli podle serveru BBC News američtí vědci. Ženy, které se snaží skoncovat s kouřením před ovulací, sáhnou znovu po cigaretě s větší pravděpodobností než ty, které se o to pokoušejí v jiné době.

Podle badatelů časopisu Addiction za to může různá hladina ženského pohlavního hormonu. Spojitost mezi jednotlivými fázemi menstruačního cyklu a náladou už byla důkladně zdokumentována. Závislost na nikotinu je natolik silná, že vědci vytrvale hledají cesty ke zvýšení šance na odstranění tohoto zlozvyku.

Vědci zkoumali vzorek dvou stovek žen. Chtěli po nich, aby přestaly kouřit buď v období v počátku ovulace, kdy vaječník produkuje vajíčko, nebo v zhruba dvoutýdenním období dovršujícím cyklus. Stadia se totiž liší hormony, které ženské tělo produkuje.

Po měsíci 86 procent žen, které se začaly snažit zbavit kuřáckého zlozvyku během první fáze, sáhlo alespoň po jedné cigaretě. Z těch, které patřily do druhé skupiny, se k cigaretě vrátilo jen 66 procent. I když přesný důvod tohoto rozdílu zatím není jasný, podle vědců z minnesotské univerzity mohou hormonální rozdíly související s různými menstruačními fázemi ovlivňovat závažnost symptomů, které ženy pociťují při vysazení nikotinu. Hormony mohou dokonce také ovlivnit rychlost, s jakou se nikotin  vytrácí z krevního oběhu.