Europoslanci zřejmě budou mít zakázáno zaměstnávat příbuzné

Brusel - Evropský parlament chce svým poslancům zakázat zaměstnávání příbuzných. Takové opatření má zabránit opakování skandálu se zneužíváním peněz pro poslanecké asistenty. Pokud by poslanci přísnější pravidla porušili, znamenalo by to pro ně zastavění finančních prostředků a utracené peníze by se na nich mohly vymáhat. Vyplývá to ze zprávy o plnění rozpočtu za rok 2006, kterou dnes zákonodárci EU schválili.

Pokud by bylo zaměstnávání rodinných příslušníků nakonec skutečně zakázáno, dotklo by se to i několika českých europoslanců. Například Jany Bobošíkové, která takto zaměstnává svého manžela, či Petra Duchoně (ODS), který zase zaměstnává svoji manželku.
 
Skandál rozpoutalo zveřejnění interní zprávy parlamentu, jejíž útržky na svých internetových stránkách zveřejnil nizozemský europoslanec Paul van Buitenen. Na povrch vyplynulo, že poslanci nejenže zaměstnávají nekvalifikované rodinné příslušníky, ale v jednom případě například nejmenovaný poslanec vyplatil svému asistentovi vánoční bonus ve výši devatenáctinásobku měsíčního platu. Každý europoslanec má přitom k dispozici na odměňování spolupracovníků ročně v přepočtu téměř 4,5 milionu korun. Dohromady za všech 785 zákonodárců to pak činí přes 3,3 miliardy korun.
 
Na nepořádek v účetnictví poslanců upozorňuje i dnešní zpráva. Zákonodárci si s dokladováním výdajů na asistenty evidentně příliš „nelámali hlavu“. V letech 2004 a 2005 správa Evropského parlamentu obdržela zhruba jen polovinu nutných dokladů. Od té doby se situace výrazně zlepšila a správě se podařilo loni získat zhruba 99 procent dokladů, ale kritizovaná pravidla se zatím nezměnila.
 
Skandál s výplatami poslaneckých asistentů ovšem nemusí být poslední. Buitenen se chystá zveřejnit další obvinění. Mimo jiné by se měla týkat toho, že někteří zákonodárci uvádějí falešné místo bydliště, aby měli nárok na další „dávky“, a falšují podpisy, které mají potvrdit jejich účast na jednání, čímž jim vzniká nárok na další peníze. Další poslanci údajně organizují „smyšlená“ setkání a dokládají je zfalšovaným listem se jmény účastníků. Podvody se mají týkat i rozdělování kontraktů na nejrůznější služby.