Británii ochromila největší stávka za uplynulou dekádu

Londýn - Británii dnes postihla stávka, kterou místní odbory označily za největší zastavení práce od nástupu labouristů k moci před deseti lety. Do jednodenního protestu především proti zhoršování kupní síly se zapojilo na 400 000 zaměstnanců veřejného sektoru.

Ve školství vstoupilo do stávky až 200 000 učitelů, kteří podobně neprotestovali již 21 let. Ochromena byla činnost třetiny škol v zemi. Spolu s dalšími pracujícími učitelé poukazovali na to, že životní náklady se zvýšily a zvyšují, zatímco příjmy rostou jen málo, nebo vůbec. Učitelé protestovali proti vládnímu návrhu, který umožňuje navýšit platy učitelů o 2,5 procenta. Odbory přitom požadují navýšení o 4,1 procenta.

Průměrný plat britského učitele se pohybuje kolem 43 000 liber ročně, což je asi o deset procent víc, než činí průměrný britský plat. Stávkující však chtějí dosáhnou vytyčené hranice, protože prý vládou navrhovaný růst nedosahuje ani výše inflace.

Vláda ale žádná další jednání nepřipouští, chce případné další stávky vydržet a překonat je bez toho, aby přijala požadavky odborů. Stávka by se mohla rozšířit i do dalších odvětví, drobné protesty se odehrály už dnes; v průběhu dne se nepracovalo na několika britských ministerstvech, stávkovali i úředníci britských imigračních kontrol a další státní zaměstnanci.

Pracovníci velké rafinerie Grangemouth ve Skotsku se rozhodli stávkovat hlavně kvůli vládnímu záměru ztížit odchody do důchodu. Jejich protest může podle Reuters vyvolat vážné problémy v zásobování pohonnými hmotami v zemi. Snížení kupní síly, důchody a rušení míst byly také důvody, které vedly do stávky kolem 100 000 zaměstnanců z desítky vládních úřadů.
 
Jde o další ránu pro premiéra Gordona Browna krátce poté, co byl ve středu podle místních komentářů donucen stranickými rebely k ponižujícímu obratu ohledně snižování daní. Brown, který se snaží udržet dobrý stav britské ekonomiky v době napětí na světových trzích, označil stávku za „politováníhodnou“ a vyzval zaměstnance, aby svůj postoj přehodnotili.

Odbory jsou ale podle agentur bojovně naladěny a odhodlány přimět vládu, aby do státního sektoru dala více peněz. Očekává se, že lidé dále zvýší tlak na vládní labouristy 1. května, kdy se v Británii uskuteční místní volby, první volební test Browna od jeho loňského nástupu do čela vlády. Všechny poslední průzkumy ukazují na pokles Brownovy obliby u obyvatel.

Vláda již dříve uvedla, že držet na uzdě státní výdaje je v současné době nezbytné. Poznamenala přitom, že například u kvalifikovaných učitelů se postupně zvýšil reálný roční příjem od roku 1997 o 19 procent. Od září chce vláda zvyšovat ročně platy státních zaměstnanců o 2,45 procenta a každý další rok o 2,3 procenta. Podle místní obchodní komory připravila dnešní stávka podniky ztracenou pracovní dobou až o 68 milionů liber (2,14 miliardy korun).