Tajné služby USA mají důkazy o jaderné spolupráci Sýrie se Severní Koreou

Washington - Představitelé amerických tajných služeb dnes předloží místním zákonodárcům videozáznamy a další důkazy o tom, že Severní Korea pomáhala Sýrii budovat jaderný reaktor. Vzhledem k citlivosti otázky bude jednání s poslanci a senátory za zavřenými dveřmi.

Důkazní materiál se údajně bude hlavně opírat o satelitní a další záběry ze září 2007, kdy prý izraelská letadla v Sýrii bombardovala a zničila údajný jaderný reaktor. Ten byl podle USA vyroben za pomoci KLDR, nebyl určen k výrobě elektřiny a byl s to produkovat plutonium.
 
Damašek ve středu opět podobná obvinění popřel s tím, že na bombardovaném místě byl jen opuštěný vojenský objekt. Pokud se prokáže americké obvinění, bude to znamenat, že Sýrie nenahlášením reaktoru Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) porušila mezinárodní dohody. Mezinárodní společenství přísně sleduje existenci reaktorů s možností výroby plutonia, které lze použít na zhotovení atomových zbraní.
 
Také Severní Korea vždy odmítla obvinění, že by byla v jakémkoli spojení s případným jaderným programem Sýrie, která je stejně jako KLDR na americkém seznamu zemí podporujících terorismus.
 
Dohady o jaderné spolupráci mezi KLDR a Sýrií vrcholí v době, kdy Spojené státy tlačí na Pchjongjang, aby splnil své loňské sliby ohledně svého jaderného programu. Severokorejský komunistický režim to odmítá s tím, že nedostal přislíbenou energetickou pomoc. Navíc chce, aby USA nevymazaly KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus.
 
USA, Japonsko, Rusko, Čína a Jižní Korea se v říjnu v rámci šestistranných rozhovorů s KLDR zavázaly dodat do Severní Koreje 500 000 tun topných olejů. Pchjongjang měl výměnou za pomoc rozebrat všechny své jaderné komplexy a poskytnout USA úplný seznam svých nukleárních aktivit. Podle severokorejských údajů však do země dorazilo pouze 200 000 tun paliva.