Hubblův teleskop zachytil srážku dvou galaxií

Washington - Vědecký ústav Hubblova dalekohledu (Space Telescope Science Institute) v Marylandu zveřejnil ve čtvrtek 59 nových fotografií z vesmírného dalekohledu k příležitosti osmnáctého výročí od jeho vypuštění. Obrázky srážejících se galaxií ukazují, že se otáčejí, posouvají a sklouzávají jedna do druhé, přičemž způsobují hvězdné destrukce, které pak spoluvytvářejí nové a větší galaxie.

V prohlášení vydaném vědci z Vědeckého ústavu se uvádí, že mohou sledovat pouze jednu z miliónu srážek galaxií v nejbližším vesmíru. Obrázky, které jsou k dispozici na webové stránce věnované vesmírnému dalekohledu v podstatě ukazují srážku starou několik stovek miliónů let. Právě tolik trvalo světlu než se z místa srážky dostalo k nám.

Hubblův vesmírný dalekohled už chtěla NASA odepsat, kvůli jeho  pravidelným údržbám. Po velkém nátlaku ze strany vědců i veřejnosti se nakonec rozhodla s jeho opravami pokračovat. Nejbližší vesmírná opravná mise je naplánována na léto tohoto roku.

V roce 2013 nahradí Hubblův vesmírný dalekohled nový, nazvaný po řediteli NASA z doby přípravy letů lodí Apollo, Jamesu Webbovi.