Bush věří v dohodu o palestinském státě do konce roku

Washington - Americký prezident George Bush věří, že palestinský stát vznikne do konce jeho funkčního období jako prezidenta. Řekl to po setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v Bílém domě. Bush Abbáse při společném rozhovoru ujistil, že vyhlášení palestinského státu zůstává vysokou prioritou jeho vlády.

Setkání Bushe s Abbásem se uskutečnilo v době převládající hluboké skepse ohledně vyhlídek na uzavření blízkovýchodní mírové dohody. Bush přijal Abbáse nedlouho před svou nadcházející návštěvou Izraele, kde se v polovině května zúčastní oslav 60. výročí vzniku židovského státu. Bush dnes bez dalších podrobností řekl, že se při této příležitosti znovu setká s Abbásem.

Podle amerických médií přijel Abbás do USA s cílem přimět Washington k většímu tlaku na Izrael. Bush by měl podle palestinského prezidenta požadovat od izraelského vedení, aby zastavilo své kolonizační aktivity na západním břehu Jordánu.

Bush dnes při setkání s Abbásem odsoudil novou izraelskou výstavbu na západním břehu Jordánu. Palestinský stát, jehož vytvoření je cílem současného mírového procesu, musí podle něj být schopný existence a nesmí „vypadat jako ementál“.

Právě otázku rozšiřování izraelských osad na palestinských územích označil Abbás už ve středečním projevu v Arabsko-americkém institutu za zásadní překážku na cestě k míru a k jednáním. Všechny zúčastněné strany mají podle něj vůli dospět k mírové dohodě do konce letošního roku, ale jak přiznal, přetrvávají mezi pozicemi Palestinců a Izraele hluboké rozpory.

Izrael naopak označuje za hlavní problém dosažení pokroku v mírových jednáních Abbásovo selhání, pokud jde o požadavek „zkrotit“ palestinské ozbrojené radikály. Trvá také na svém právu pokračovat ve výstavbě ve velkých židovských blocích osad na západním břehu Jordánu, které si chce ponechat i podle budoucí mírové dohody.

Od listopadové mezinárodní konference o Blízkém východě v americkém Annapolisu, kde byla dohodnuta obnova izraelsko-palestinských mírových jednání, tyto rozhovory nevykázaly žádný významnější pokrok.

Atmosféru kolem jednání ztrpčují pokračující kolonizační plány Izraele na západním břehu Jordánu a násilí v pásmu Gazy, odkud ozbrojenci z Hamasu ostřelují raketami izraelské území. Nejistota panuje i ohledně toho, zda Abbás a Olmert - kteří oba stojí v čele vratkých koaličních vlád - mají dostatek vlivu k uzavření dohody.