Turecko dál bojuje proti povstalcům, povolalo přes 20 tisíc vojáků

Ankara - Turecká armáda i dnes pokračuje v rozsáhlé akci zaměřené proti kurdským povstalcům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Armádní velení nasadilo do dvou na sobě nezávislých pozemních operací u hranic s Irákem přes 20 000 vojáků. Armáda se pokoušela zničit výcvikové tábory povstalců už v pátek a v sobotu tím, že na iráckém území zahájilo sérií leteckých útoků. Za poslední týden zesílených bojů zemřelo nejméně 11 vojáků, dva z nich zahynuli dnes.

Tito dva vojáci podle agentury Reuters přišli o život v provincii Bingöl na jihovýchodě země. Operace v této oblasti se zúčastnilo celkem 7 000 až 8 000 vojáků. Dalších 15 000 příslušníků ozbrojených sil bojuje proti kurdským povstalcům dál na jihu, v provinciích Şirnak a Hakkari.

Ankara zvýšila tlak na PKK po únorové pozemní operaci, při které turečtí vojáci na osm dní pronikli i na irácké území. Irák, ale i další země za to Turecko ostře kritizovaly. Podle Ankary ale jde o oprávněný krok, protože PKK má prý na severu Iráku nejméně 2 000 bojovníků, kteří odsud útočí na turecké území.

Páteční a sobotní série náletů v příhraničních oblastech byla za letošek vůbec nejrozsáhlejším leteckým útokem proti PKK. Letectvo proti povstalcům zasahovalo i ve středu.

PKK je považována za teroristickou organizaci nejen Ankarou, ale i Spojenými státy a Evropskou unií. Už od roku 1984 bojuje za autonomii na jihovýchodě Turecka, kde žije většinová kurdská populace. Tento konflikt si dosud vyžádal přes 37 000 mrtvých.