Pařížské letiště otevírá staronový terminál, chce konkurovat Londýnu

Paříž - Do plného provozu se vrací nově zrekonstruovaný terminál pařížského letiště Charlese de Gaullea. Otevírá se čtyři roky po svém zřícení a jeho oprava přišla na 130 milionů eur. Paříž se tak chce vrátit na první místo v počtu přepravených cestujících, o které ji připravilo londýnské letiště Heathrow.

Letištní terminál 2E se zhroutil po necelém roce používání 23. května 2004 a pod jeho troskami našli smrt čtyři lidé. Šest dalších vyvázlo se zraněním. Příčina sesunutí budovy ale dodnes není jasná, žádná obvinění nepadla a vyšetřování stále pokračuje. Příčinou pádu jsou nejspíš chyby v původním návrhu stavby i její vlastní realizace. Některé nosné pilíře pravděpodobně nebyly vyztužené.

Dělníci zničený terminál rozebrali a s úpravami sestavili do původní podoby s důrazem na zachování původní futuristické podoby. Při obnově využili novější, lehčí materiály. „Rozebrali jsme střechu a nechali jen spodní část budovy. Předchozí konstrukce byla z betonu a skla. Beton jsme nahradili ocelí a přidali dřevo. Každý kus skla jsme z ekonomických důvodů použili znovu,“ informoval ředitel terminálů E a F Franck Goldnadel. Klenba je nyní šestapůlkrát lehčí než ta původní. Kapacita terminálu je sedm milionů cestujících ročně a slouží k dálkovým letům společností z aliance SkyTeam.

Charles de Gaulle je druhé největší letiště v Evropě a ročně jím projde šedesát milionů lidí, čímž konkuruje londýnskému Heathrow, které odbaví „jen“ o deset milionů cestujících více. Heathrow nedávno také otevřelo nový terminál, slávu ale zastínily problémy s odbavováním zavazadel. „Naším cílem je, aby se letiště Charles de Gaulle stalo evropskou jedničkou. Doufáme, že nový terminál 2E nám v tom pomůže,“ zdůraznil Goldnadel. Plán vedení je předehnat Londýn do tří až čtyř let tak, jak se to letišti povedlo v případě německého Frankfurtu.