Čínská justice odsoudila 30 lidí za účast na nepokojích v Tibetu

Peking - Za účast na březnových nepokojích v Tibetu odsoudila čínská justice 30 lidí. Jejich trest začíná na třech letech, někteří dostali doživotní vězení. Mezi odsouzenými je údajně i šest mnichů. Jde o první tresty v souvislosti s událostmi, při nichž podle čínské strany zahynulo 18 civilistů a policista. Z jejich smrti Peking obvinil tibetské demonstranty. Tibetské exilové zdroje ovšem hovoří o více než 150 osobách zabitých čínskými ozbrojenými složkami.

Rozsudky vynesl soud v tibetské metropoli Lhase, upřesnila agentura Nová Čína. Proces byl údajně veřejný a sledovat ho prý mohli „zástupci širokých mas ze všech částí společnosti“.

Ke třem rokům až doživotnímu vězení odsoudila čínská justice tři desítky lidí za účast na březnových nepokojích v Tibetu. Mezi nimi je podle dnešních agenturních zpráv i šest buddhistických mnichů.

Trest doživotního vězení dostali tři muži včetně buddhistického mnicha Basanga. Podle agentury Nová Čína Basang vedl deset osob, mezi nimi pět mnichů, při ničení kanceláří místní vlády, zapalování obchodů a útocích na policisty. Další dva mniši půjdou do vězení na dvacet let, zbývající tři na 15.

K doživotí byl za žhářství a rušení veřejných služeb odsouzen také řidič realitní společnosti ve Lhase. Mimo jiné prý se účastnil podpalování vozidel, útoků na policejní stanice a útočil prý i na hasiče. Jako třetí stráví zbytek života ve vězení 30letý podnikatel za podněcování ke žhářství a rabování obchodů a vozidel.

Březnové protesty byly nejdelší a nejsilnější za 57 let čínské nadvlády v himálajské oblasti. Peking se kvůli nim stal terčem kritiky, kterou umocnila skutečnost, že Čína v srpnu pořádá olympijské hry.

Čína obvinila tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který žije v indickém exilu, že násilnosti organizuje, aby sabotoval hry a dosáhl nezávislého tibetského státu. Po vlně zahraniční kritiky na adresu Číny nicméně Peking oznámil, že zmocněnci čínské vlády se setkají s dalajlamovým osobním zástupcem, aby jednali o situaci v Tibetu. Kdy má ale ke schůzce dojít, není zatím jasné.

Dalajlama nicméně pozvání přijal se slovy, že se zúčastní pouze „vážných rozhovorů“, které by měly jasné závěry a jejichž účelem by nebylo pouze uchlácholit napjaté mezinárodní vztahy.

Vydáno pod