Podle Ruska se Gruzie chystá zaútočit na Abcházii

Moskva - Gruzie se připravuje zaútočit na separatistickou Abcházii. Uvádí se to v dnešním prohlášení ruského ministerstva zahraničí jen pár dní poté, co Moskva v pátek pohrozila, že na ochranu ruských občanů v gruzínských regionech Abcházii a Jižní Osetii použije i vojenskou sílu, pokud by byli napadeni. Gruzie jakoukoli snahu o napadení Abcházie rozhodně popřela.

Gruzie podle ministerstva soustředila v oblasti Kodorské soutěsky poblíž Abcházie na 1 500 vojáků a údajně tam přesouvá velké množství pohonných hmot a potravin. Zároveň s obviněním Tbilisi, že připravuje válku, Moskva oznámila, že posílí svůj vojenský kontingent na proruských gruzínských separatistických územích. Jde prý o zvýšení početního stavu ruských jednotek v rámci sil Společenství nezávislých států (SNS), jež byly v oblasti rozmístěny po vojenském konfliktu separatistických sil s Gruzií po rozpadu Sovětského svazu. Navýšení ruského kontingentu prý nemá jít nad hranice mezinárodně sjednaných smluv.

Gruzie označila plán Ruska za nelegální a neodpovědný. „Bude to zcela neodpovědný krok. Pokud tento krok udělají, povede to zcela jistě k destabilizaci celého regionu,“ řekl gruzínský premiér Lado Gurgenidze po mimořádném zasedání gruzínské bezpečnostní rady. „Další ruské vojáky se zbraněmi budeme považovat za nelegální a potenciální agresory,“ dodal.

Napětí mezi Gruzií a Ruskem kvůli separatistickým enklávám se v posledních týdnech stále zvyšuje. O víkendu ruská stíhačka údajně sestřelila gruzínský bezpilotní letoun, Moskva to ale popřela. Už dříve Rusko oznámilo, že má v úmyslu navázat s Abcházií a Jižní Osetií těsnější vztahy.

Abcházie a Jižní Osetie po rozpadu Sovětského svazu vyhlásily nezávislost na Gruzii. Podle odhadů až 80 procent obyvatel obou regionů tvoří Rusové, respektive držitelé ruských pasů. Žádná země světa až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli oba regiony hospodářsky podporuje. Poslanci ruského parlamentu prezidentovi Putinovi 21. března doporučili, aby ve světle jednostranně vyhlášené nezávislosti Kosova zvážil, zda by Rusko nemohlo diplomaticky uznat také Abcházii a Jižní Osetii.

Vydáno pod