Muž seděl 27 let ve vězení za znásilnění a vraždu neprávem

Dallas - Testy DNA prokázaly, že ve vězení v americkém městě Dallasu seděl 27 let muž odsouzený za vraždu a znásilnění neprávem. Zločiny podle výsledků zkoušky nespáchal.

Pětapadesátiletý James Woodard strávil za mřížemi více času, než kterýkoli jiný neprávem odsouzený člověk v historii Spojených států, poté osvobozený na základě testů DNA. Woodard je zároveň v dallaském okrese osmnáctou osobou zproštěnou viny díky testům DNA provedeným pro vyhlášení rozsudku.

Woodard byl v roce 1981 odsouzen na doživotí za vraždu a znásilnění jednadvacetileté ženy. Tu našla policie na břehu řeky znásilněnou a uškrcenou.

Woodarda nejprve usvědčili svou výpovědí dva svědci. Jeden z nich později výpověď odvolal. Woodard od začátku tvrdil, že je nevinný. Šestkrát žádal o odvolání, dvakrát o testy DNA, soud mu ale nevěnoval pozornost. Nyní se konečně podařilo s pomocí organizace Innocence Project, jež prosazuje provádění testů DNA při pochybných procesech, dokázat, že Woodard seděl téměř třicet let ve vězené nevinně.

Vydáno pod