V Anglii a Walesu začaly volby, labouristé se obávají porážky

Londýn - V Anglii a Walesu dnes začaly místní volby. Jsou to první volby po loňském nástupu premiéra Gordona Browna do funkce a mnozí analytici očekávají, že vládní labouristé v nich budou mít nejhorší výsledek za posledních deset let.

V místních volbách se bude bojovat o zhruba 4000 mandátů v asi 160 místních radách. Volební místnosti se uzavřou ve čtvrtek večer, první předběžné výsledky se dají očekávat v pátek.

Nejvíce sledovaný je souboj o funkci londýnského starosty. Tím je nyní Ken Livingstone, proti němu bojuje o křeslo starosty bývalý šéfredaktor konzervativního týdeníku a poslanec parlamentu Boris Johnson. „Bude to těsné, ale myslím, že lidé v debatách ocenili, že jsem vždy dával jasnou odpověď. Boris Johnson a ostatní jen prázdně tlachali,“ hodnotí své šance Livingstone.

Podle analytiků má ale Boris Johnson velké šance dosavadního starostu z radnice vystrnadit. I on je o svém vítězství pevně přesvědčený. „Londýňané si zaslouží změnu, vedení města je unavené a brání se novým myšlenkám. Současný starosta mě o tom ve své kampani nepřesvědčil,“ uvedl.

Kromě symbolických aspektů se v Londýně jedná o souboj o kontrolu nad rozpočtem ve výši 11 miliard liber (350 miliard korun), jedním z největších světových finančních středisek a městem, které v roce 2012 uspořádá letní olympijské hry.

Místní volby se konaly naposledy v roce 2004 ještě za premiéra Tonyho Blaira, tehdy labouristé rovněž prohráli. O rok později ale přesvědčivě zvítězili v třetích parlamentních volbách po sobě.

Popularita premiéra Gordona Browna, který nahradil Tonyho Blaira, napřed vystoupala vysoko. Nyní však jeho politické postavení utrpělo kvůli hospodářským potížím, v zemi hrozí odbory stávkou. Lidem prý vadí také premiérova nerozhodnost nebo neshody ve straně.

Vydáno pod