USA a EU chtějí více spolupracovat v boji s terorismem

Washington - Proti džihádu islámských radikálů musí Evropa a Amerika postupovat jednotně, to je hlavní motto nově vzniklé transatlantické poslanecké skupiny, která sdružuje členy Evropského parlamentu a amerického Kongresu. Základní deklaraci o spolupráci politici podepsali ve Washingtonu.

Spojené státy nemohou bojovat s terorismem sami, nutnost podpory z druhé strany Atlantiku připouští stále více amerických politiků. „Hledáme cesty, jak společně pracovat, jak dohromady připravovat strategii. Diskutovat s Evropany o dalších krocích je nezbytné,“ potvrzuje místopředsedkyně Kongresového protiteroristického výboru Sue Myricková. 

Založení transatlantické skupiny pro boj s islámským džihádem je signálem společně politické vůle. „Po irácké válce byly vzájemné vztahy velmi, velmi pošramoceny. Pro nás je důležité, že jsme poprvé po těch pěti letech schopni si sednout dohromady,“ říká poslankyně Evropského parlamentu Jana Hubáčková a dodává: „je velice bezvadné, že na americké straně za touto iniciativou stojí 120 kongresmanů a že jsou přísně z obou politických stran.“

Změna postoje mnohých republikánských zákonodárců souvisí nejen s vývojem v Iráku, ale i s končícím mandátem prezidenta Bushe. „Je zcela jasné, že americká zahraniční politika pak dozná výrazných změn a to bez ohledu na to, z které strany vzejde nový prezident,“ potvrzuje politolog Anthony Wanis.