Potenciální bruselské squaty mohou využívat zdarma umělci

Brusel - V některých evropských zemích začínají působit netradiční realitní kanceláře pronajímající levně opuštěné, nevyužívané a chátrající budovy, které obvykle přitahují pozornost squatterů. V Belgii funguje nezisková kancelář, která nabízí prázdné domy zdarma jako pracovnu, studio nebo ateliér pro začínající umělce.

V pronajímaných budovách se nesmí bydlet. Noví nájemníci a začínající umělci zde mohou například malovat, pracovat na počítačích, zkoušet divadlo, hrát muziku, vystavovat obrazy nebo třeba fotografovat. Objekt se nepronajímá nejvyšší nabídce, ale zadarmo. Do opuštěných domů, nezřídka určených k demolici, se vrací život a někdy z něj může mít prospěch a radost celá ulice.

Neobvyklá realitní kancelář se rozjíždí i v Londýně, Miláně a Barceloně, chce najít prostory pro všechny, kdo nemají na drahé nájmy, tak aby nemuseli pracovat na ulici. Britská realitní agentura Squatters Estate Agents naopak jako vůbec první v Británii a zřejmě i v Evropě vyhledává a inzeruje všechny opuštěné domy v Londýně vhodné k obývání jako squaty. Squaterství totiž není v Anglii a Walesu trestným činem, takže agenti mohou klientům nemovitosti nabízet, pokud zákazníci obývané budovy nebudou ničit. V Londýně jsou ceny nemovitostí a podnájmů natolik vysoké, že na ně značná část společnosti nemá. Život ve squatech je formou sociálního protestu proti této skutečnosti.