Zástupci dalajlamy se s Čínou dohodli jen na další schůzce

Tokio - Vyslanci tibetského exilového vůdce dalajlamy dnes nedaleko Hongkongu jednali s představiteli čínské vlády o situaci v Tibetu. Rozhovory ale nepřinesly žádný průlomový výsledek; obě strany se podle agentur dohodly na dalším jednání, aniž upřesnily datum. Jde o první schůzku od březnových násilností Tibetu, z jejichž podněcování Peking viní právě dalajlamu. Čínské úřady na schůzku zřejmě kývly jen kvůli nátlaku světového veřejného mínění.

Americký Bílý dům dnes dialog mezi Pekingem a dalajlamou vřele uvítal a vyjádřil zároveň naději, že přinese výsledky. Naději na příznivý výsledek jednání o krizi v Tibetu vyslovil i čínský prezident Chu Ťin-tchao.

Již v pátek dalajlamův mluvčí Tändzin Takhla uvedl, že vyslanci se budou snažit „projednat naléhavá témata týkající se nynější krize v oblastech obývaných Tibeťany. Doufáme, že čínští předáci projeví vůli jednat o tibetských záležitostech realisticky,“ dodal Takhla.

Demonstrace, které začaly ve Lhase 10. března kvůli připomínce povstání proti čínské vládě z roku 1959, se nakonec změnily v největší protičínské povstání za poslední dvě desetiletí. Podle čínských oficiálních údajů při potlačování nepokojů zahynulo 22 lidí, tibetské exilové organizace hovoří o nejméně 140 obětech čínské represe. Zatčeno bylo podle Pekingu kolem 400 osob, podle tibetských exilových vůdců 5175. V dubnu pak čínská justice odsoudila za účast na těchto demonstracích na 30 lidí z Tibetu ke třem rokům až doživotnímu vězení.

Od roku 2002 se konalo již šest kol dialogu mezi Čínou a dalajlamovými představiteli, zatím bez významnějšího pokroku. Peking nehodlá regionu poskytnout žádnou významnější autonomii.