Olympijský oheň dorazil na nejjižnější místo Číny

San-ja (Čína) - Zatímco na nejjižnějším místě Číny v letovisku San-ja vítal olympijskou pochodeň bouřlivý potlesk, osud druhého plamene, který směřuje na nejvyšší vrchol světa Mount Everest, je zatím nejasný.

Bouřlivý potlesk a povzbudivé skandování doprovázely dnešní běh olympijské štafety v čínském letovisku San-ja na ostrově Chaj-nan.  „Do toho, Číno,“ skandovaly davy nadšených diváků se státními vlajkami v rukou. Bezpečnostní opatření zůstala vysoká i přesto, že se v Číně žádné protesty podobné těm ve světě nepředpokládají.  

První běžcem štafety byl olympijský vítěz v rychlobruslení a po něm následovala čínská basketbalová hvězda z americké NBA. Poslední mezi 208 běžci s ohněm byl i herec akčních filmů Jackie Chan, rodák z Hongkongu, který pochodeň nesl spolu s jednou místní osobností.

Zaplápolá olympijský oheň na nejvyšší hoře světa?

Nejasný zatím zůstává osud druhé, speciální pochodně s olympijským ohněm, kterou má vybraný tým horolezců vynést na Mount Everest. Výstup ale komplikuje počasí. V sobotu na vrchol napadla vrstva sněhu. Ani dnes se počasí nezlepšilo. Speciální tým proto i nadále vyčkává na nejvhodnější příležitost, kdy bude moci vyšplhat na nejvyšší bod světa.

Horolezecký tým má u sebe v předsunutém táboře speciální pochodeň v kontejneru. Palivo pochodně tvoří zvláštní hořlavá směs obsahující kyslík, protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření vůbec možné. Směs prý složením odpovídá pevnému palivu do kosmických raket, které také musí hořet i ve výškách prakticky již neobsahujících vzduch. Oheň takové pochodně je ale velmi jasný a zdaleka viditelný i v prudkém denním světle.

Vydáno pod