Polsko čeká na lepší nabídku od USA výměnou za základnu

Varšava - Polsko čeká, že Spojené státy zlepší nabídku za souhlas s umístěním části amerického protiraketového štítu na polském území. Americký prezident George Bush minulý týden požádal Kongres o 20 milionů dolarů (skoro 330 milionů Kč) na vojenskou pomoc pro Polsko. To je však jen malá část z toho, co Poláci očekávali. Rozhodnutí, zda základna bude v Polsku, se přitom blíží, napsaly dnes polské deníky.

V případě amerického radaru v Česku se už čeká na podpis příslušných dokumentů. Ale jednání s Varšavou o základně pro desítku protiraketových střel se vlečou. Polsko klade podmínky, a to poskytnutí systémů Patriot či THAAD a pomoc s modernizací polské armády v řádu miliard dolarů.

„Částka, o kterou požádal Bush, je směšná. Pokud by to měla být americká nabídka a Polsko by ji přijalo, vystavilo by se jen posměchu,“ řekl deníku Rzeczpospolita politolog Grzegorz Kostrewa-Zorbas. Podobný názor má vojenský expert Stanislaw Koziej. „Je to sotva promile našeho armádního rozpočtu. Vůbec nemá cenu o tom mluvit. Je to spíš část obnosu, kterou od Američanů dostáváme v rámci běžné pomoci,“ uvedl Koziej.

Zveřejněná částka může být podle komentátorů způsobem nátlaku na Polsko. Pravděpodobně v úterý podle listu Dziennik se ve Varšavě uskuteční další kolo rozhovorů o štítu. Trpělivost Američanů pomalu končí, ale polská vláda nechce ustoupit. Času přitom mnoho nezůstalo, pokud chce Bush zahájit výstavbu protiraketové základny ještě před odchodem z Bílého domu za sedm měsíců, shrnují deníky.