Americké demokraty čeká další kolo primárek, šance jsou vyrovnané

Washington - V Severní Karolíně a Indianě čeká dnes Baracka Obamu a Hillary Clintonovou další kolo prezidentských primárek. Demokraté se ale obávají, že stále ostřejší souboj a sílící slovní přestřelky obou kandidátů oslabí jejich šance ve vlastních volbách, v nichž se utkají s republikánem Johnem McCainem.

V Severní Karolíně se oba soupeři utkají o 115 delegátů pro nominační sjezd, v Indianě o 72. V Severní Karolíně velkou část demokratických voličů tvoří černoši, očekává se proto vítězství Obamy; v Indianě jsou podle průzkumů šance vyrovnané.

Obama má nyní 1742 delegátů a Clintonová 1607. Bývalá první dáma USA získala 22. dubna důležité vítězství v primárkách v Pensylvánii, které ji udrželo ve hře o nominaci. I kdyby si ale vedla dobře v dalších zbývajících primárkách, nemůže Obamu předstihnout. Ani Obama ale už nedosáhne v primárkách hranice 2025 delegátů potřebných k získání nominace. Rozhodnout proto budou muset takzvaní superdelegáti, tedy stranické špičky a demokratičtí poslanci, kteří vybírají podle vlastního uvážení.

Zatímco Obamovi příznivci tvrdí, že by měli potvrdit vůli voličů a podpořit senátora za stát Illinois, newyorská senátorka Clintonová prohlašuje, že by měli vzít v úvahu, kdo bude silnějším kandidátem v listopadových prezidentských volbách proti McCainovi. Clintonová zdůrazňuje, že vyhrála ve velkých státech, které mají ve volbách klíčový význam. Poslední primárky se konají 3. června.

Průzkum CBS a The New York Times ukázal, že kdyby se volby konaly nyní, porazili by McCaina oba demokraté. Obama by vyhrál poměrem 51 ku 40 procentům hlasů a Clintonová 53 ku 41 procentům. Podle téhož průzkumu si 50 procent demokratů přeje, aby jejich kandidátem byl Obama, Clintonovou chce 38 procent demokratů. Naopak podle průzkumu listu USA Today a Gallupova ústavu si 51 procent demokratických voličů přeje jako kandidátku Clintonovou, zatímco pro Obamu je jen 44 procent. Obamovi zřejmě uškodily kontroverzní výroky jeho pastora Jeremiaha Wrighta, byť se od nich distancoval.