Kreml čeká na třetího ruského prezidenta, opozice protestovala

Moskva - Zítra se mění pozice jednoho z největších hráčů na poli světové politiky - ruského prezidenta Vladimira Putina střídá Dmitrij Medveděv. Rusové vnímají střídání jako plynulé předání moci. Jen několik odstavců ruské ústavy popisuje, jakým způsobem se má hlava státu, tedy prezident, ujmout svého úřadu. Podoba slavnostního aktu se v minulém dvacetiletí vytvářela tak říkajíc za pochodu, nynější tvář získala při dvou inauguracích Medveděvova předchůdce a politického učitele Vladimira Putina.

„Protokol prezidentské inaugurace bude podobný těm předchozím. Ceremoniál začne příjezdem Medveděvovy kolony do Kremlu, který bude přenášet televize. Následný obřad pak bude trvat asi dvě hodiny,“ popisuje zpravodaj ČT Josef Pazderka. Protokol, vypracovaný za obě Putinovy inaugurace, s přesností na centimetry určuje, kde budou vlajky a jejich čestné stráže stát. Ve všech třech sálech se už předem shromáždí asi dva tisíce čestných hostů, kromě ústavních činitelů například i šéfové ruských oblastí, držitelé státních vyznamenání a podobně. Chybět budou hlavy jiných států, pozváni jsou naopak velvyslanci.

Nový prezident získává poté, co odpřisáhne, tři symboly státní moci - ústavu, státní znak a prezidentskou zástavu. Předán mu je také symbol prezidentského úřadu, kterým je zlatý kříž pokrytý rubínovým emailem se zobrazením státního znaku, připevněný na zlatém řetězu. Všechny tyto symboly až do zítřka ochraňuje Putin. Prvním krokem v pořadí třetího ruského prezidenta bude projev k ruskému národu. Putin při svých dvou inauguracích vždy nakonec přišel na Chrámové náměstí v Kremlu, kde přijal hold a přehlídku prezidentského pluku. V roce 2004 se přehlídky účastnilo i 21 jezdců v uniformách jezdectva z roku 1812, tedy z doby válek s Napoleonem. Inaugurační obřad ukončí třicet dělostřeleckých salv.

Odstupující Putin prohlašuje, že nehodlá nic měnit na tom, že by nejdůležitějším mužem ruské politiky zůstal prezident. Nicméně jsou tu náznaky, že by se některé pravomoce přesouvaly na premiéra. „Navenek ale můžeme čekat jen minimální změny, zahraniční politika zůstane stejná. Důležité je, co se bude dít uvnitř Ruska,“ připomíná analytik Jakub Kulhánek.

Do Moskvy dnes byla svolána opoziční demonstrace hnutí Nové Rusko, které se staví vůči Kremlu velmi kriticky. Zúčastnilo se jí ale jen několik desítek lidí.

Ruské opoziční skupiny se dnes v Moskvě pokusily vyjádřit svůj nesouhlas se středeční inaugurací nového ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Jeho zvolení je protikremelskou opozicí pokládáno za výsledek manipulací současného prezidenta Vladimira Putina a jeho okolí. Opoziční Pochod těch, kteří nesouhlasí dnes v Moskvě vlastně ani nezačal a protest vyjadřovaly až do večerních hodin nejrůznějšími akcemi především skupiny radikálně naladěné ruské mládeže.

Disidentské pochody organizuje hnutí Jiné Rusko spojené se jménem šachisty Garriho Kasparova. Podobné pochody bývají v ruské metropoli, na rozdíl například od Petrohradu, pravidelně zakazovány a ani dnešek nebyl výjimkou. Podle oficiálních údajů bylo zadrženo několik desítek lidí, a to i přes fakt, že sami aktivisté Jiného Ruska žádali přítomné, aby akci ukončili.