Obama vyhrál v Severní Karolíně, Clintonová zase v Indianě

New York - Demokratický souboj o prezidentskou kandidaturu pokračoval v úterý v dalších dvou státech. Senátor za Illinois Barack Obama vyhrál podle očekávání demokratické primárky v Severní Karolíně. Hillary Clintonová však Obamu těsně porazila v Indianě. Oba kandidáti jsou tak stále ve hře o prezidentské křeslo, illinoiský senátor má ale před svou rivalkou těsný náskok.

I přes neúspěch v jednom státě a nevýrazné vítězství ve druhém Hillary Clintonová prohlásila, že v souboji o stranickou nominaci pokračuje. Barack Obama pak po úterních primárkách znovu zvýšil svůj náskok. Oba kandidáti ale zatím nedosahují na potřebný počet delegátů, který by jim definitivně zajistil demokratickou kandidaturu na prezidenta. 

V Severní Karolíně Obama přesvědčivě vyhrál, získal 58 procent hlasů, zatímco Clintonová jen 42. Bývalá první dáma ale těsně zvítězila v Indianě, kde jí hlasy dalo 51 procent voličů, Obama zde získal 49 procent.

O demokratickém kadidátovi na křeslo prezidenta rozhodnou superdelegáti

Obama po úterních primárkách zdůraznil, že pro vítězství nad republikány v podzimních volbách je potřeba, aby byli demokraté jednotní. Upozornil tak znovu na obavy některých demokratů, kteří si myslí, že soupeřením mezi sebou se kandidáti vyčerpávají, a ztrácejí tak šanci porazit republikána Johna McCaina. Někteří straničtí lídři proto vyzvali Clintonovou, aby svůj boj vzdala, ta se ale nechala slyšet, že to neudělá. V projevu konkrétně prohlásila, že díky vítězství v Indianě pokračuje „plnou rychlostí“ do Bílého domu.

Clintonová, jak dnes oznámil její štáb, opět vložila do kampaně peníze z vlastní kapsy. Aby se udržela v klání o Bílý dům, poskytla minulý měsíc 6,4 milionu dolarů (104 milionů Kč) jako už druhou půjčku z vlastních zdrojů; poprvé tak učinila koncem ledna.

Hlasování v Indianě a Severní Karolíně bylo posledním velkým soubojem v maratonu primárek, v němž Američané od začátku ledna vybírají stranické kandidáty pro listopadové prezidentské volby. Do 3. června zbývá rozdělit mezi Obamu a Clintonovou mandáty už jen v šesti menších státech.

Už teď je ale jasné, že ani jeden z demokratických kandidátů nedosáhne na počet 2 025 delegátů, který by jim zajistil stranickou kandidaturu. O tom, kdo se tedy v prezidentských volbách utká s republikánem Johnem McCainem, rozhodnou takzvaní superdelegáti. Clintonová a Obama se teď zřejmě zaměří na to, aby si tyto volitele získali. Z téměř 800 superdelegátů se totiž asi třetina teprve rozhoduje, na čí stranu se přikloní.