Poláci trvají na podmínkách, jinak prý dohoda o základně nebude

Varšava - Polská vláda ve Varšavě jednala s USA o podmínkách, za nichž bude souhlasit s výstavbou americké protiraketové základny. Premiér Donald Tusk požaduje, aby se Spojené státy podílely na modernizaci polské armády. Na základě dnešních rozhovorů vzniknou pracovní skupiny. Ty zhodnotí možnou hrozbu, která souvisí s umístěním základny, a právě perspektivy pomoci s modernizací polské armády.

Již před jednáním dal Tusk jasně najevo, že pokud na požadavky americká strana nepřistoupí, nebude Varšava v dalších jednáních pokračovat. Na schůzce pak Poláci tyto postoje znovu potvrdili, když uvedli, že je pro ně druhořadé, kdy se dohoda o základně s USA podepíše, a že prioritou je pro ně nyní splnění jejich požadavků. Varšava požaduje například systémy Patriot či THAAD.

V jednání na téma souhlasu s umístěním části amerického protiraketového systému v Polsku je klíčovou věcí vklad USA do modernizace polské armády, řekl po jednání novinářům polský ministr obrany Bogdan Klich. Šéf americké delegace Stephen Mull zopakoval, že pokud se USA s Polskem z jakéhokoli důvodu na umístění základny nedohodnou, budou pro ni hledat místo jinde. „Čas je pro nás druhořadý, důležitější jsou podmínky polsko-americké dohody a pomoc polské armádě,“ zaznělo po jednání z úst hlavního polského vyjednavače Witolda Waszczykowského.

Ministr Klich zase uvedl, že do budoucnosti hledí s nadějí v dobrou dohodu s Američany. „Jednáme. Budeme jednat tak dlouho, dokud nezískáme uspokojivou nabídku. Pro nás není důležitý termín, ale efekt,“ dodal ministr.

Podobně se vyjádřil i šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Podle něj by USA měly jako protihodnotu instalace amerického protiraketového radaru Polsku nabídnout vojenskou pomoc. „Bude to zkouška našeho partnerství,“ řekl Sikorski v parlamentu.

„I když přijímáme americké argumenty o protiraketové obraně s dobrou vůlí, očekáváme, že USA v souladu s prohlášením prezidenta George Bushe budou hrát aktivnější roli v modernizaci polských ozbrojených sil,“ zdůraznil Sikorski.

Američané chtějí v Polsku umístit sila s antiraketami a v Česku s nimi propojený radar. Zatímco Praha již rozhovory o radaru brzy ukončí, polská jednání se protahují. Stanovisko polských vyjednávačů jejich americký protějšek Mull popsal jako silné a energické. „Spojené státy velice stojí o umístění antiraket v Polsku. Pokud se ale polská vláda z nějakého důvodu rozhodne, že to (pro Polsko) není výhodné, budeme to respektovat. USA a NATO systém podporují, a budou tedy nuceny se poohlédnout po jiném místě,“ řekl Mull.

Po skončení dnešního jednání ministr obrany Klich popsal, že vzniknou čtyři pracovní skupiny. V rámci jedné z nich experti zhodnotí vojenské hrozby v souvislosti s případným umístěním části štítu v Polsku, své závěry předají další, která představí možnosti obrany. Třetí skupina má odhalit, co by případně překáželo v prodeji armádního vybavení, a čtvrtá popíše možnosti financování modernizace polské armády. Závěrečná zpráva čtyř pracovních skupin by měla vzniknout do konce července.

Podle dnes zveřejněného průzkumu CBOS 53 procent Poláků nesouhlasí s výstavbou základny. Pro umístění protiraketového štítu se vyslovilo 32 procent. Téměř polovina Poláků (přesně 47 procent) chce, aby USA na oplátku za výstavbu štítu v Polsku poskytly Varšavě pomoc při modernizaci polské armády.