Izrael slaví 60. výročí vzniku, dnes vzpomínal na oběti bojů

Jeruzalém - Na dvě minuty se dnes v 11 hodin za zvuku sirén zastavil celý Izrael, který si připomněl více než 22 000 obětí válek a atentátů, jimiž Židé prošli na území dnešního Izraele od konce 19. století. Po uctění památky mrtvých začnou oslavy 60. výročí vzniku Izraele, který podle židovského kalendáře připadá na 8. květen. Letošní oslavy budou pokračovat i příští týden a 13. až 15. května vyvrcholí mezinárodní konferencí pořádanou prezidentem Šimonem Peresem.

Ten dnes prohlásil, že Izrael je připraven zaplatit za šanci žít v míru, chce nabídnout ruku, ale že nepřátelé také vědí, že Izraelci umí stisknout kohoutek pušky. Náčelník generálního štábu armády Gabi Aškenazi připomenul, že Izrael „63 let po holocaustu, který byl nejkrutější událostí lidských dějin, zůstává obklopen zeměmi, národy a organizacemi, jež se odmítají smířit s existencí židovského státu“. Premiér Ehud Olmert, který letos obnovil mírové rozhovory s Palestinci, řekl, že je sice Izrael nucen bojovat na několika frontách proti teroristům, ale že ústředním bodem životů Izraelců zůstává naděje na uzavření míru se všemi sousedy.

Oslavy vzniku země jsou rozdělené na dvě části. Vzpomínkový den za padlé začal již v úterý večer minutovou sirénou. Následujících 24 hodin probíhá období smutku a vzpomínkových akcí, které skončilo dnes večer úderem 20. hodiny na hřbitově na Herzlově vrchu rozžehnutím pochodně. Večer ohňostroj a koncerty zahájily dvoudenní oslavy Dne nezávislosti. Během státního svátku se Izraelci vydávají tradičně na slavnosti do parků a na veřejná prostranství. Jak uvedl zpravodaj ČT Adama Kautský, oslavy provázejí velmi přísná bezpečnostní opatření, protože tajné služby dostaly varování, že radikální Arabové plánují teroristický útok. Očekávají se rovněž protesty Palestinců.

Klíčovou roli při vzniku Izraele sehrálo i Československo 

Stát Izrael vyhlásil David ben Gurion 14. května 1948. Klíčovou roli při vzniku Izraele před 60 lety sehrály nejen světové mocnosti, ale i Československo, které obešlo mezinárodní embargo a dopravilo do země velkou zásilku zbraní. Ty nakonec pomohly Izraeli otočit výsledek války s armádami sousedních zemí, které na nový stát zaútočily prakticky ihned po vyhlášení nezávislosti.

Izraelci často s vděčností říkají, že šedesáté výročí založení země mohou slavit i díky pomoci Československa - nejen zbrojní. Jan Masaryk se v roce 1947 zasloužil o to, že dvě třetiny členů tehdejšího OSN podpořilo rezoluci o rozdělení bývalé britské mandátní Palestiny na židovský a arabský stát, českoslovenští židé se pak podíleli i na osidlování Izraele.
Poté, co na židovský stát zanevřela Moskva, podílelo se Československo paradoxně i na vyzbrojení úhlavního nepřítele Izraele - Egypta.