Čína v době olympiády neumožní volný přístup k internetu

Peking - Čína během konání olympijských her v Pekingu nezaručí volný přístup k internetu a nezabrání ani prodeji pirátsky vyrobeného zboží s logem olympiády. Generální tajemník Pekingského přípravného výboru Wang Wej původně sliboval médiím, že budou moci o sportovní události referovat zcela svobodně. Organizace bojující za lidská práva i samotní představitelé vlády však platnost slibu zpochybňují.

Vláda má používání internetu v Číně plně pod kontrolou a blokuje přístup ke stránkám, které považuje za protivládní, např. internetové prezentace zakázaného duchovního hnutí Falun Gong či skupin bojujících za nezávislost Tibetu. 

Spojené státy daly Číně najevo, že by v době konání her měla umožnit volný přístup k internetu jak pro zahraniční návštěvníky, tak pro domácí obyvatelstvo, avšak s tím Čína nesouhlasí: „Každá země omezuje přístup k některým stránkám a týká se to i vyspělých zemí,“ poznamenal ministr pro technologii Wan Gang. Jak dodává, Čína se bude snažit nezablokovat tolik stránek, kolik jen bude možné. 

Dalším problémem spojeným s chystanou olympiádou je výroba pirátského zboží s logem her. Čína se s tímto nešvarem snaží bojovat a uděluje za prodej vysoké pokuty, avšak přiznává, že boj s výrobci nelze vyhrát, stejně jako nedokáže zlikvidovat pouliční prodej pirátských DVD hollywoodských filmů.