Izrael slaví Den nezávislosti

Jeruzalém - Ohňostroji, světelnými a laserovými představeními si v noci na dnešek Izraelci připomněli 60. výročí vzniku židovského státu. Izrael ale oslavuje za mimořádných bezpečnostních opatření a stále zůstává v nejistotě ohledně budoucnosti a v pochybnostech o možnostech smíru s Palestinci.

Kvůli obavám před palestinskými atentáty jsou všude rozmístěny tisíce policistů a vojáků, aby zajišťovali bezpečnost při plesech, divadelních představeních, koncertech a ohňostrojích pořádaných na různých místech. Na příjezdových komunikacích do větších měst jsou silniční kontroly. Izraelská armáda v pondělí kvůli bezpečnosti uzavřela západní břeh Jordánu.

Dnešek je v zemi státní svátek a Izraelci se tradičně vydávají na pikniky do parků, na pláže a do svých zahrad. Podle státního rozhlasu prý dnes snědí 13 milionů hamburgerů, steaků a buřtů.

Nad deseti městy se konají letecké akrobatické přehlídky, v Haifě koncertují vojenské kapely a v přístavech jsou k vidění vojenská plavidla. Desítky výsadkářů přistanou na plážích Tel Avivu, v Aškelonu se zúčastní kolektivního skoku 120 zahraničních parašutistů. Armáda také u příležitosti oslav otevřela desítku svých základen.

V Jeruzalémě se uskuteční každoroční soutěž znalostí bible a večer prezident Šimon Peres a premiér Ehud Olmert předají 20 nejvyšších izraelských vyznamenání.

V neděli se izraelský prezident zúčastní narozeninového večírku těch, kteří na den nezávislosti oslavili narozeniny. Izraelské oslavy vyvrcholí příští týden mezinárodní konferencí pořádanou prezidentem Peresem; při této příležitosti je mezi zahraničními hosty očekáván mimo jiné americký prezident George Bush.

Již ve středu si Izraelci připomněli více než 22.000 obětí válek a atentátů, jimiž Židé prošli na území dnešního Izraele od konce 19. století.

Vydáno pod