Abcházci prý sestřelili další gruzínský špionážní letoun

Tbilisi - Nad kavkazskou Abcházií prý dnes sestřelila abchazská protivzdušná obrana další gruzínské špionážní bezpilotní letadlo. Podle agentury Interfax to oznámil náměstek abchazského ministra obrany Anatolij Zajcev. Letoun byl podle něj sestřelen, když pronikl do abchazského vzdušného prostoru. Přelet průzkumného letadla nad Abcházií však pracovník analytického oddělení gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili agentuře Reuters popřel.

Už před pěti dny abchazská protivzdušná obrana údajně sestřelila dva gruzínské bezpilotní letouny. Gruzie to však popřela a označila za absurdní. K podobnému incidentu došlo už v dubnu, po kterém se napětí mezi oběma zeměmi eskaluje. Po incidentu obvinila Gruzie Rusko ze sestřelení gruzínského bezpilotního letounu. 

Abcházie je bývalou republikou Sovětského svazu. V roce 1992 vyhlásila jednostranně nezávislost na Gruzii. Od té doby si spravuje své záležitosti sama za podpory Moskvy a usiluje o mezinárodní uznání nezávislosti, případně o spojení s Ruskem. Letos Rusko rozmístilo v Abcházii další vojenské jednotky, což zdůvodnilo hrozbou vojenské operace Gruzie proti Abcházii.