Ústavní referendum v Barmě se konalo i navzdory přírodní katastrofě

Rangún - V některých oblastech Barmy, kterou před týdnem zasáhl ničivý cyklon Nargis, se dnes konalo referendum o nové ústavě. Vojenská vláda musela čelit mezinárodní kritice, že hlasování upřednostňuje před pomocí obětem katastrofy, která postihla na 1,5 milionu lidí a vyžádala si podle oficiálních údajů přes 23.000 životů. Pozorovatelé zároveň pochybují o regulérnosti celého hlasování. V některých částech metropole Rangúnu a v oblasti delty řeky Iravadi, které cyklon Nargis zasáhl nejsilněji, je referendum odloženo na 24. května.

Hlasování je součástí plánu vládních reforem, který barmské úřady označují za „cestovní mapu k demokracii“. Vládnoucí junta si od plánu z roku 2003 slibuje přeměnu Barmy v mírumilovnou vyspělou zemi s takzvanou disciplinovanou demokracií. Vyvrcholením procesu by měly být parlamentní volby v roce 2010.

„Podpořte novou ústavu“ 

Hlasuje se v ovzduší všudypřítomného strachu z následků přírodní katastrofy, která Barmu zpustošila. Oficiálně je potvrzeno 23.000 mrtvých a 42.000 pohřešovaných, některé odhady ale uvádějí až 100.000 obětí. Barmská státní televize dnes neinformovala o následcích cyklonu a pouze vyzývala Barmánce k podpoře nové ústavy.

Hlavní prodemokratické opoziční síly, zejména Národní liga pro demokracii (NLD), zástupci etnických menšin a ilegální Svaz mnichů Barmy vybízejí obyvatele, aby hlasovali proti přijetí ústavy. Ta totiž podle nich nezaručuje dodržování lidských práv, ale pouze legitimizuje vojenskou vládu.

Hlasování není regulérní 

Zahraniční novináři poukazují na případy, kdy byla narušena regulérnost hlasování. „Dostala jsem zaplaceno, abych hlasovala pro ústavu,“ přiznala rangúnská prodavačka Zo Min Hla. Podle obchodníka, který si přál zůstat v anonymitě, jsou volební lístky označeny osobními údaji voličů. „Mohou tak zjistit, jestli jste hlasovali pro nebo proti,“ uvedl.

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes kritizovala juntu za uspořádání referenda krátce po přírodní katastrofě. „Přestože statisíce lidí nemají střechu nad hlavou, jídlo a zdravotní péči, barmská vláda dává přednost schválení nové ústavy,“ uvádí AI.

Barmánci volí poprvé od roku 1990 

Barmánci dnes šli k volebním urnám poprvé od parlamentních voleb v květnu 1990. Tehdy jasně zvítězila NLD vedená disidentkou Aun Schan Su Ťij, junta však vítězům voleb odmítla předat moc.

K urnám by se při nynějším referendu teoreticky mohlo dostavit asi 27 milionu voličů z 57 milionů obyvatel země. Vůbec ale není jasné, jak velká bude účast a kolik lidí bude eventuálně volit dnes a kolik 24. května. O ovzduší, v němž se referendum koná, svědčí i cynické vtipy, které se v Barmě vyprávějí. Podle nich se má 84,6 procenta voličů vyslovit pro novou ústavu, vojenská junta to tak prý dopředu stanovila.

Zabavení letadel bylo nedorozuměním 

Včerejší zabavení dvou letadel s humanitární pomocí bylo nedorozuměním. Náklad se pouze zdržel u proclení. Pomoc do země proudí dál, i když ne s takovou intenzitou, jaká by byla potřeba. Nadále chybí jídlo, pitná voda a začíná se projevovat nedostatek lékařské péče. Lidé umírají na neléčená zranění a nemoci.