Tsvangirai jde do druhého kola prezidentských voleb, opět se utká s Mugabem

Pretorie/Harare - Kandidát opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai se zúčastní druhého kola prezidentských voleb v Zimbabwe. Svou účast ve volbách opoziční předák nicméně podmínil tím, že do volebních místností budou mít volný přístup mezinárodní pozorovatelé a zástupci médií.

Tsvangirai dnes poprvé otevřeně přislíbil účast ve druhém kole voleb, v němž se utká s dosavadním prezidentem Robertem Mugabem. Dosud opoziční předák trval na tom, že zvítězil už v prvním kole 29. března a že druhé kolo, jehož termín zatím nebyl stanoven, proto není nutné.

Podle oficiálních výsledků prvního kola, které volební komise zveřejnila teprve minulý týden, získal Tsvangirai 47,9 procenta hlasů a Mugabe 43,2 procenta hlasů. Pro zvolení prezidentem byla nutná nadpoloviční většina hlasů. Opozice nicméně výsledky neuznala a obvinila volební komisi z jejich zfalšování ve prospěch Mugabeho.

Tsvangirai dnes prohlásil, že na druhé kolo voleb musí dohlížet mezinárodní pozorovatelé, aby zajistili svobodné a spravedlivé hlasování a aby zabránili ovlivňování výsledků. K otevření volebních místností pro mezinárodní pozorovatele vyzvala zimbabwskou vládu minulý týden i Evropská unie.

Volby budou nejpozdějí 24. května 

Opoziční předák také vyzval k rozpuštění ústřední volební komise a
jmenování jejích nových členů. Současná komise se podle Tsvangiraie
zdiskreditovala tím, že mu upřela vítězství v prvním kole voleb. Zimbabwský ministr spravedlnosti dnes ale odmítl, aby si kdokoli před
druhým kolem voleb kladl jakékoli požadavky. „Druhé kolo se uskuteční podle ústavních pravidel a volebních zákonů,“ prohlásil.

Termín druhého kola voleb zatím nebyl stanoven. Podle volebních zákonů by se mělo uskutečnit do 21 dnů od vyhlášení výsledků prvního kola, volební komise však tuto lhůtu může prodloužit. „Podle zákonů by tyto volby neměly být později než 24. května a na toto datum se také budeme připravovat,“ řekl dnes Tsvangirai. "Pokud si chtějí (Mugabeho vládní) Vlastenecká fronta a ústřední volební komise zachovat to málo důvěryhodnosti, které jim ještě zbývá, dodrží zákony a vyhlásí termín
voleb mezi tímto datem a dneškem," dodal.

Tsvangiraiovi v Zimbabwe hrozí atentát 

Opoziční předák dnes také slíbil, že se během dvou dnů vrátí do Zimbabwe z Jihoafrické republiky, kam odjel krátce po skončení prvního kola prezidentských voleb. Podle příznivců MDC je však Tsvangiraiův návrat do Zimbabwe riskantní. Opoziční předák už přežil tři atentáty a podle jeho sympatizantů mu hrozí další útok ze strany zimbabwské armády. „Nemyslím si, že bude v bezpečí, pokud se v této chvíli vrátí a zahájí volební kampaň,“ řekl člen MDC Fisher Murambatsvina.

Vydáno pod