Pentagon zrušil obvinění proti jednomu z šesti teroristů z 11. září

Washington - Americké ministerstvo obrany zrušilo obvinění proti Saúdovi Muhammadu Kahtánímu, vězněnému na Guntánamu. Pentagon ho v únoru obžaloval z přípravy teroristických útoků z 11. září 2001. Před vojenským tribunálem mu za to hrozil trest smrti. Za útoky soudí Pentagon dalších pět lidí.

Kahtání se měl stát jedním z únosců letadel, která teroristé tehdy použili, ale zabránili mu v tom prý imigrační úředníci, kteří ho nevpustili do země. V Orlandu na Floridě na něj prý čekal Muhammad Atta, který byl klíčovou postavou spiknutí.

Soudkyně Susan Crawfordová se rozhodla zamítnout obvinění proti Kahtánímu a přijmout je v případě dalších pěti obviněných, uvedl vojenský obhájce Kahtáního Bryan Broyles. Také mluvčí Pentagonu Jeffrey Gordon potvrdil, že případ pokračuje jen u pěti obžalovaných. Mezi nimi je i Chálid Šajch Muhammad, který se podle Američanů přiznal, že atentáty z 11. září vymyslel a naplánoval. Původně se přiznal i Kahtání, ale přiznání na podzim stáhl a tvrdil, že k němu byl přinucen mučením a ponižováním.

Zástupce Pentagonu v únoru uvedl, že pro obžalované bude ministerstvo žádat trest smrti.