Primárky v Západní Virginii vyhrála Hillary Clintonová

New York - Demokratické prezidentské primárky ve státě Západní Virginie vyhrála v úterý senátorka Hillary Clintonová. Očekávané vítězství jí umožňuje pokračovat v boji o zisk nominace do listopadových prezidentských voleb. Tři týdny před koncem primárek ale jasně vede, jak v počtu odevzdaných hlasů, tak i v počtu odevzdaných delegátů, její rival Barack Obama. Ten už dokonce změnil svou dosavadní taktiku a začal v projevech ostře napadat republikánského kandidáta Johna McCaina. Tímto způsobem dává svým voličům i stranickým představitelům jasný signál, že mají primárky považovat za rozhodnuté v jeho prospěch.

Předpokládaná výrazná výhra bývalé první dámy USA ve dvoumilionové Západní Virginii, kde bylo ve hře 28 delegátů srpnového nominačního sjezdu, nijak zásadně nesnižuje její ztrátu na soupeře. Po sečtení výsledků zvítězila Clintonová v poměru 66:27 procentům hlasů. Clintonová si tak připsala podporu dvaceti delegátů.

"Jsem rozhodnutá více než dosud pokračovat v kampani, dokud všichni
nedostanou příležitost, aby jejich hlas byl slyšet," prohlásila krátce po
volbách v západovirginském Charlestonu. "Tento zápas ještě neskončil.
Zůstávám v něm, protože věřím, že jsem nejsilnější kandidát," uvedla.

Barack Obama ale v poslední době začíná získávat i klíčové hlasy superdelegátů, tedy stranických funkcionářů a volených zástupců, kteří mohou při výběru kandidáta hlasovat podle vlastního uvážení. Svůj odstup od Clintonové neustále zvyšuje. Na začátku primárek letos v lednu přitom Clintonová v deklarované podpoře stranických předáků jasně vedla. 

Obama měl podle propočtů agentury AP před volbami v Západní Virginii jistou podporu nejméně 1875 volitelů, zatímco Clintonová 1697. Ani jeden z kandidátů ale potřebného počtu hlasů už nedosáhne. Rozhodující váha tak spočívá na zhruba 240 superdelegátech, kteří zatím nevyjádřili podporu žádnému kandidátovi. Republikánskou nominaci už má jistou senátor John McCain.

Clintonová znovu zdůraznila, že do volební matematiky by se měly započítat i předem anulované primárky na Floridě a v Michiganu, které se konaly v dřívějším termínu, než stanovilo vedení Demokratické strany. V obou státech s převahou zvítězila. Pokud by se tyto výsledky započítaly, potřeboval by kandidát na zisk nominace o 184 hlasů více, tedy 2209 delegátů. I za těchto okolností a při nerozhodnutých zhruba 250 superdelegátech by Clintonové stále scházelo asi sto volitelů. 

O tom, zda delegáti z Floridy a Michiganu nakonec dostanou, nebo nedostanou možnost hlasovat na nominačním sjezdu, rozhodne výbor pro stranická pravidla Demokratické strany 31. května. Bývalou první dámu provázejí i finanční potíže. Kvůli nim ihned po volbách v Západní Virginii požádala své stoupence o peněžní dary. Její kampaň má i přes půjčku 11 milionů dolarů z konta Clintonových dluh 20 milionů dolarů. Šéf jejího štábu Terry McAuliffe ale přesto prohlásil, že tým má dost peněz, aby kandidátka mohla v posledních třech týdnech primárek pokračovat.