Gruzie žádá konferenci o Abcházii a Jižní Osetii

Moskva - Gruzínský ministr pro řešení konfliktu v Abcházii a Jižní Osetii Temur Jakobašvili navrhuje Rusku řešení konfliktu okolo separatistických republik, které jsou oficiálně stále součástí Gruzie. Podle Jakobašviliho by se měla v Moskvě konat konference, která by přispěla ke zmírnění neshod mezi Gruzií a Ruskem. V poslední době se totiž množí spekulace, že se Gruzie chystá zaútočit na Abcházii. Moskva se v souvislosti s tím nechala slyšet, že pokud dojde k ozbrojenému útoku, podnikne proti Gruzii násilné kroky.

Rusko zatím na nabídku Jakobašviliho nijak nereagovalo a jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes naopak tvrdými slovy odsoudil snahu Tbilisi o to, aby se problémem znovu zabývala OSN. „Místo toho, aby pracovali ve společně odsouhlaseném mechanismu a plnili své vlastní závazky dosažené v průběhu rozhovorů, snaží se o internacionalizaci konfliktu v Abcházii a Jižní Osetii,“ prohlásil dnes Lavrov.

„Nemají zájem na skutečném řešení, které by bylo založené na vybalancování zájmů, na úctě k právům malých národů Abcházie a Jižní Osetie,“ podotkl také šéf ruské diplomacie.

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek přijalo rezoluci o ochraně práv gruzínských uprchlíků a vysídlenců, která jim dává právo na návrat do Abcházie. Návrh rezoluce, předložený Gruzií, se ale k ruské radosti setkal s nezájmem většiny členských zemí. Pro její schválení totiž bylo z přibližně 190 zemí jen 14, proti 11 a celých 105 členských zemí OSN se hlasování zdrželo.

Spory Moskvy a Tbilisi, především okolo Abcházie, v posledních týdnech narůstají. Rusko dnes oznámilo, že v severním Kavkazu byl zatčen špion gruzínských tajných služeb, který spolupracoval s islamistickými teroristy. Abcházie samotná v posledních dnech opakovaně oznamuje sestřely gruzínských nepilotovaných průzkumných letadel.

Moskva nedávno zintenzivnila své kontakty s oběma separatistickými regiony, především v hospodářské a sociální oblasti. Gruzie, kterou příští týden čekají důležité volby, se podobné iniciativy vůbec nelíbí.