Vesmírná loď Progress se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Houston/Praha - Ruská bezpilotní nákladní loď Progress se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Přistávací manévr, který řídil automatický naváděcí systém, proběhl hladce. Loď posádce ISS dopravila přes dvě tuny potravin, paliva, vody a kyslíku. V zásilce je i devadesát živých hlemýžďů, kteří budou sloužit při vědeckých pokusech.

Ruské vesmírné plavidlo úspěšně zakotvilo u Mezinárodní vesmírné stanice po dvou dnech letu. Bezpilotní loď Progress s označením M-64 odstartovala v noci ze středy na čtvrtek z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Velitel stálé posádky orbitálního komplexu Sergej Volkov byl sice připraven v případě problémů loď navést manuálně, podle internetových stránek amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír však jeho asistence nebyla třeba.

Mezi nákladem potravin, paliva a kyslíku je i zásilka devadesáti šneků, určených k experimentům zaměřeným na regeneraci tkání ve stavu bez tíže. Po vyložení nákladu loď poslouží jako odkladiště odpadků a nepotřebného zařízení, které poté spolu s Progressem shoří při návratu v zemské atmosféře. U ISS je v současnosti přistaveno i první evropské bezpilotní plavidlo Jules Verne, které také po naplnění odpadem shoří v atmosféře.

Vydáno pod