Iráčtí vojáci zatkli přes tisíc podezřelých ze spolupráce s al-Káidou

Bagdád - Přes tisíc podezřelých ze spolupráce s teroristickou organizací al-Káida zatkli iráčtí vojáci na severu Iráku. Polovina z nich patří mezi hledané osoby v Iráku. Premiér Núrí Málikí, který na operaci do Mosulu přijel v polovině týdne osobně dohlížet, se dnes vrátil do Bagdádu, kam bez předchozího ohlášení dorazila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Podle Bagdádu i americké armády je severoirácká provincie Ninive a její středisko Mosul posledním útočištěm Al-Káidy v Iráku. Irácký generál Džalál Taufík, který irácké ofenzívě velí, řekl, že operace potrvá tak dlouho, dokud „se nepodaří skoncovat se všemi zbylými teroristy a kriminálními živly“.

Málikí v pátek nabídl amnestii a finanční odměnu všem ozbrojencům, kteří do deseti dnů dobrovolně odevzdají zbraně.

Policisté a vojáci intenzivně prohledávají města a vesnice na syrské hranici, jíž do Iráku přicházejí posily teroristů.

Pelosiová, která s dalšími poslanci navštívila v minulých dnech Izrael, slavící 60. výročí vzniku, se podle agentury AP sešla v Bagdádu s Málikím. Má jednat také s americkým velvyslancem Ryanem Crockerem a velitelem koaličních jednotek v Iráku Davidem Petraeusem.

Demokratka Pelosiová patří ke kritikům politiky prezidenta George Bushe v Iráku. Nelíbí se jí, že Washington zatím jasně rozhodl pouze o stažení asi 20.000 lidí, vyslaných do Iráku loni jako posily. Prezident George Bush chce, aby po odchodu těchto jednotek, kdy v Iráku zůstane stále ještě 140.000 Američanů, následovala pauza a až po ní se znovu rozhodovalo o případné další redukci amerického kontingentu.

Pelosiová patří k těm poslancům, kteří prosazují rychlejší tempo stahování. Hodlá také žádat iráckou vládu, aby se finančně více podílela na obnově země.

Pelosiová, která je první ženou v čele Sněmovny reprezentantů, Irák navštívila už v lednu 2007, krátce po nástupu do funkce.