Obama po dnešních primárkách vyhlásí, že má víc delegátů než Clintonová

New York - Barack Obama se chystá po dnešních primárkách v Oregonu prohlásit, že získal většinu volených delegátů nominačního sjezdu Demokratické strany. Neznamená to, že má stranickou nominaci do listopadových prezidentských voleb jistou, ale že jeho soupeřka Hillary Clintonová ho už v počtu takzvaných zavázaných delegátů nemůže předstihnout. Clintonová je ale zásadně proti.

„Můžete vyhlašovat, co chcete, ale když nemáte hlasy, tak na tom nezáleží,“ řekla bývalá první dáma v pondělí v rozhovoru s televizní stanicí ve státě Oregon, kde se dnes primárky konají.

Senátorka vrdí, že v dosavadních volbách získala více hlasů voličů, podle nichž se určují zavázaní delegáti. Do svých počtů ale zahrnuje i volby na Floridě a v Michiganu, které vedení strany předem anulovalo, protože se konaly dříve než ve schválený termín a do celkových oficiálních výsledků se nezahrnují. O osudu těchto dvou voleb rozhodnou demokraté koncem května.

Clintonová v pondělí opakovala argument, že bude silnějším soupeřem pro republikána Johna McCaina. Kromě svých vítězství v rozhodujících velkých státech v pondělí připomínala, že Obamovy výhry ve státech, jako jsou Aljaška, Idaho a Utah, mnoho neznamenají, protože ve volbách v nich pravidelně vítězí republikáni. Každý, kdo to skutečně analyzuje, by měl dojít ke stejným závěrům, prohlásila.

Včetně Floridy a Michiganu dosud Clintonovou podpořilo asi o 30 000 Američanů více. Když se tyto státy nezapočítávají, vede o 600 000 hlasů Obama.

Zatím vítězství nevyhlašujeme, říká Obama

„Neznamená to, že vyhlašujeme vítězství,“ řekl Obama o svých úterních plánech novinářům. Ovšem skutečnost, že na dosažený počet delegátů hodlá výrazně upozornit a že kvůli tomu jede do Iowy, kde z něj vítězství ve vůbec prvním utkání nominačního souboje udělalo nečekaného favorita, dává tušit, že tím chce zapůsobit na nerozhodnuté superdelegáty.

Tito volitelé, kteří na nominačním sjezdu mohou hlasovat nezávisle na výsledku voleb ve svých domovských státech, nakonec souboj o kandidaturu rozhodnou. Jde o stranické předáky, kongresmany, senátory, guvernéry a další volené zástupce.

Zatím Obama získal v počtu superdelegátů náskok, ale ještě zhruba čtvrtina jich nezveřejnila, kterého z kandidátů podpoří. Celkem se jich na nominační sjezd koncem srpna v Denveru chystá téměř 800.

Primárky pokračují v úterý v Oregonu a v Kentucky

Úterní primárky v Oregonu a v Kentucky již ani jednomu z uchazečů o prezidentský post nemohou pomoci získat dostatečný počet delegátů na letní nominační sjezd strany, kde se má rozhodnout o oficiálním kandidátovi demokratů. Konečné slovo tak budou mít superdelegáti - stranické špičky a kongresmani, kteří nejsou vázáni hlasováním obyvatel ve svých domovských státech.

Primárky v Oregonu na západním pobřeží USA Obama pravděpodobně s velkou převahou vyhraje. Naopak v Kentucky ve východní části Spojených států, kde se volby konají rovněž v úterý, se podle průzkumů očekává jednoznačné vítězství bývalé první dámy USA.

Nyní má Clintonová podle agentury AP celkem 1721 volitelů, zatímco Obama 1909. K zisku nominace je podle aktuálních výpočtů potřeba 2026 volitelů. Série primárek letos skončí 3. června. Demokratické špičky již několikrát zdůraznily, že by chtěly, aby bylo brzy po tomto datu jasno, kdo se v listopadových prezidentských volbách postaví kandidátovi republikánů, Johnu McCainovi.

Obamu podpořili Buffett a Edwards

Obamu by chtěl v prezidentském úřadě vidět i americký investor Warren Buffett, kterého časopis Forbes letos vyhlásil jako nejbohatšího muže planety. Buffett označil Obamu jako svého favorita na tiskové konferenci ve Frankfurtu, kde investor zahajuje svou služební cestu po Evropě. Obamu minulý týden podpořil i John Edwards, bývalý demokratický kandidát na amerického prezidenta, který z klání odstoupil 30. ledna.