Ve Francii stávkovali zaměstnanci veřejné správy

Paříž - Ve Francii se dnes konaly stávky a protestní akce proti důchodové reformě prezidenta Nicolase Sarkozyho. Demonstrovali hlavně zaměstnanci veřejné správy, kterým se nelíbí, že jim chce vláda odložit odchod do důchodu. Účast ve stávkách nebyla vysoká, ale na manifestace, na něž tentokrát odbory položily hlavní důraz, přišlo podle nich přes 700 000 lidí, tedy víc, než čekaly. Úřední údaje o účasti v jednotlivých městech byly ale mnohem nižší než odborářské.

Odbory svolaly jednodenní protest proti vládnímu plánu prodloužit lhůtu odpracovaných let, po níž je nárok na plnou penzi, z nynějších čtyřiceti na čtyřicet jedna roků. Předpokládalo se, že se do stávky zapojí strojvůdci, učitelé a zaměstnanci veřejných služeb.

Podle zpravodaje ČT Petra Zavadila ale stávka dopravu zasáhla méně, než by se ve Francii očekávalo. Odboráři si mnohem více slibují od odpoledních protestních manifestací, které jsou svolány asi v 80 městech. V Paříži se očekává účast až půl milionu lidí.

Na železnicích, kde stávka začala už ve středu večer, dnes jezdí jen asi polovina vlaků, mezinárodní rychlíky jezdí normálně. V podstatě normálně funguje pařížská městská doprava. Na pařížských letištích Roissy a Orly bylo zrušeno jen několik vnitrostátních letů. Na dálnicích kolem Paříže se podle televize netvoří větší fronty než obvykle. Větší důsledky má stávka jen v Marseille, kde jedna ze dvou linek metra nejezdí vůbec a autobusy z jedné třetiny. Jde o první stávku po přijetí nového zákona, podle kterého dopravce při stávce musí zaručit alespoň minimální provoz.

Premiér François Fillon prohlásil, že vláda od plánu neustoupí. Rychlost, s jakou ve středu vláda vyšla vstříc rybářům protestujícím proti zdražení pohonných hmot, ale ukazuje, že možnost nakupení protestů ji znepokojuje.

Ke stávkám vyzvaly všechny hlavní odborové ústředny. Odbory reformu neodmítají šmahem, protože problémy s financováním penzijního systému jsou zjevné, ale tvrdí, že vláda by měla zkoumat ještě jiné cesty než prodloužení povinné doby přispívání na to, aby bylo možno dostat plnou penzi.

Vydáno pod