Britský premiér přijal dalajlamu, ale ne v Downing Street

Londýn - Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes v rámci jedenáctidenní návštěvy Velké Británie sešel s ministerským předsedou Gordonem Brownem. Schůzka se ale neuskutečnila na premiérské adrese v Downing Street, ale v londýnském sídle arcibiskupa z Canterbury. Británie chce touto cestou dalajlamu podpořit, ale zároveň nezhoršit vztahy s Čínou.

Podle úřadu britského premiéra byla tématem půlhodinové „vřelé a konstruktivní“ schůzky důležitost dialogu dalajlamových představitelů s čínskými úřady a premiérova podpora dodržování lidských práv v Tibetu a usmiřovacímu procesu mezi Čínou a Tibeťany. Dalajlama označil místo konání schůzky za nepodstatné, protibetští aktivisté a britská opozice ale Browna za jeho alibistické rozhodnutí kritizovali. 

Brown předem zdůraznil, že se s dalajlamou setkává především jako s duchovním, nikoliv politickým představitelem. Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky ale nešlo o přelomové setkání, význam schůzky kromě toho překryla porážka labouristů v doplňovacích volbách v severoanglickém Crewe.

Británie má zájem na dobrých ekonomických vztazích s komunistickou Čínou, zakázky britských firem zde během příštích dvou let vzrostou o 50 procent. Země proto podle Kytky nechce spolupráci narušit radikální podporou dalajlamy, zvlášť když tibetský duchovní vůdce do Británie přijel s umírněnou rétorikou na adresu Číny. Vyjádřil přání zúčastnit se olympijských her v Pekingu, pokud rozhovory s Čínou přinesou pozitivní výsledek. Ocenil rovněž čínskou vládu za to, jak se vypořádala z následky katatrofálního zemětřesení v provincii S'-čchuan.

Čína anektovala Tibet v roce 1951. Tibetští představitelé žádají pro svou vlast větší autonomii a dodržování lidských práv Tibeťanů ze strany čínských úřadů. Čína však dalajlamu, který žije v exilu v Indii, a jeho okolí obviňuje ze separatismu a z podněcování k násilnostem. To však dalajlama odmítá.

Mezi britskou veřejností je dalajlama, občanským jménem Tändzin Gjamccho, velice populární, politolog Alexandr Tomský jej srovnává s Mahátmou Gándhím. Brown pozval dalajlamu do Británie během letošních protičínských nepokojů v Tibetu, při nichž podle tibetských exilových představitelů zahynulo 140 lidí.

V současné době byly obnoveny čínsko-tibetské rozhovory, žádný průlomový výsledek však stejně jako v minulosti nepřinesly. Od roku 2002 se konalo již šest kol dialogu mezi Čínou a dalajlamovými představiteli, ani jedno však zásadně nezměnilo čínský postoj. Peking nehodlá regionu poskytnout významnější autonomii.

Vydáno pod