Mein Kampf možná v Německu vyjde ještě před rokem 2015

Berlín - I když byl Hitlerův Mein Kampf přeložen do mnoha jazyků a vydává se ve spoustě světových zemích, pro Němce je stále zapovězenou knihou. A zůstat by to tak mělo nejméně až do roku 2015, kdy vyprší autorská práva, jejichž vlastníkem je spolkový stát Bavorsko. V Německu se ale opět rozpoutala diskuse o jeho dřívějším vydání.

Podle německých odborníků by dřívější vydání s vhodným komentářem mohlo zabránit démonickému zájmu o knihu a posílení neonacistického hnutí. Tuto myšlenku částečně podporuje i Ústřední rada Židů v Německu. Bavorská vláda je podle svých posledních vyjádření přístupná k diskusi a hledání cesty k vydání před rokem 2015.

Vědci ale také upozorňují, že příprava komentovaného vydání bude pravděpodobně velmi náročná a dlouhá. „Adolf Hitler byl velký mystifikátor,“ upozorňuje redaktor Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský a dodává, že knihu je nutné vnímat v kontextu doby, kdy vznikla. Kvalitní komentované vydání by ale podle něj bylo spíše přínosem než hrozbou.

Dostat se ke knize Mein Kampf totiž není v éře internetu nijak obtížné. I v Německu je navíc možné sehnat také výtisk knihy. Bavorsko totiž vlastní práva jen na vydání v němčině a prodej starých vydání v antikvariátech není v Německu od roku 1979 zakázán. V nacistickém období se kniha stala bestsellerem, předčila ji už jen bible. Tehdejší náklad překročil deset milionů výtisků. Podle Davida Šťáhlavského ale podobný osud nové vydání Mein Kampfu v Německu nečeká. „Je to spíše pramen k pochopení minulosti a osobnosti Adolfa Hitlera.“

Vydáno pod