Nepál přestává být monarchií

Kathmándú - Mezi státy světa se zítra objeví nová republika. Stane se jí Nepál, kde musel král Gjánéndra v rámci dohody s povstalci zrušit svůj úřad. Jde o součást nového ústavního pořádku, který zítra pravděpodobně schválí členové ústavodárného shromáždění. Ti dnes mají složit přísahu. Nepálci v průběhu nadcházejících změn nesmějí demonstrovat. Vláda se totiž bojí střetů sympatizantů dřívějších maoistických povstalců a roajalistů.

Král Gjánéndra ztratil někdejší respekt svých občanů poté, co v roce 2005 rozpustil parlament vládu. Ta chtěla jednat s maoistickými povstalci a ukončit tak skoro deset let bojů. Po roce občanských nepokojů však musel panovník obnovit demokratické instituce a přistoupit na dohodu s rebely. Občanská válka stála život více než 13 tisíc lidí, povstalci se pouštěli do guerillových akcí s cílem vytvořit komunistický stát.

V letošních dubnových volbách do ústavodárného shromáždění zvítězili právě maoisté, a přestože nemají ve sněmu většinu, pokračuje proces sesazení krále a schválení nové konstituce. Premiérem se má stát vůdce dřívějších povstalců Pušpa Kamál Dahal zvaný Pračanda; jeho stranu přitom Spojené státy dodnes považují za teroristickou organizaci.

Král Gjánéndra se k moci dostal v roce 2001, když jeho synovec v amoku povraždil většinu své rodiny včetně dosavadního vladaře a nakonec spáchal sebevraždu. Demokracie funguje v Nepálu od roku 1991, nebyla však příliš stabilní a kromě povstalců ji ohrožovaly i časté změny vlády.