Soud vyslechl klíčového svědka v korupční kauze izraelského premiéra

Jeruzalém - Soud v Jeruzalémě vyslechl amerického podnikatele Morrise Talanského, který je klíčovým svědkem v procesu s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Ten čelí podezření, že od Talanského v 90. letech přijal finance, které pak využil při svých cestách do zahraničí. Oba popírají, že by porušili zákony, v Izraeli je přitom zakázáno financovat politickou kampaň ze zahraničních zdrojů. Premiér Olmert už prohlásil, že pokud bude obviněn, odstoupí z funkce.

Talansky dnes před izraelským soudem řekl, že věnoval Olmertovi peníze v hotovosti v obálkách. Popřel však, že by toto jednání bylo protizákonné. „Nic jsem za to od premiéra neočekával a také jsem nic od něj nedostal. Předával jsem mu peníze v hotovosti v obálkách, nejprve ze svých soukromých fondů, později prostředky shromážděné v USA pro tento účel. Olmert nechtěl šeky. Vysvětlil mi, že tak se údajně peníze snáze rozdělují,“" prohlásil Morrise Talansky před okresním soudem v Jeruzalémě. Popřel tak spekulace, že za finance mu pomohl Olmert prosadit některé projekty například v Africe.

Talansky údajně věnoval v průběhu 15 let Olmertovi až 150 tisíc dolarů. Na co tyto finance premiér použil, mu prý není známo. Naznačil ale, že část z nich šla na soukromé účely. „Vím, že měl rád dobrý život, luxusní hotely, jemné doutníky, drahá plnicí pera a hodinky, a připadalo mi to podivné,“ uvedl údajně v soudní síni Talansky.

Olmerta už dvakrát kvůli korupční kauze vyšetřovatelé vyslýchali. Premiér přiznal, že peníze od Talanskeho převzal. Tvrdil však, že finance nevyužil pro své soukromé účely. Vyšetřovatelé protikorupční policie se nyní snaží zjistit, zda je to pravda a zda přijetím tisícových částek neporušil Olmert horní hranici stanovenou pro finanční příspěvky na volební kampaň.  

Morrise Talansky musí v Izraeli ještě zůstat, nařídil mu to soud, protože se jako korunní svědek musí Američan podrobit křížovému výslechu.