Homosexuální oběti nacismu mají v Berlíně ode dneška pomník

Berlín - Nový pomník mají v Berlíně nedaleko Braniborské brány homosexuálové, kteří byli zavražděni v období nacismu. Otvorem v betonovém kvádru je vidět dovnitř na promítanou černobílou filmovou scénu s polibkem dvou mužů. Památník dnes v Berlíně slavnostně předali veřejnosti primátor metropole Klaus Wowereit, jenž sám neskrývá svou homosexuální orientaci, a německý ministr kultury Bernd Neumann.

Památník společně navrhli dánský umělec Michael Elmgreen a jeho norský kolega Ingar Dragset a přišel na zhruba 600 000 eur (přes 15 milionů korun). V Berlíně brzy budou mít pomník i Romové zavraždění nacisty, jeho základní kámen má být položen ještě letos.

Nacistické Německo považovalo homosexualitu za úchylku, která ohrožuje árijskou rasu. Nacistický stát kriminalizoval na 50 000 homosexuálů, v drtivé většině mužského pohlaví. Lesbičky obvykle, s výjimkou území anektovaného Rakouska, pronásledovány nebyly. Do koncentračních táborů bylo deportováno odhadem 10 000 až 15 000 gayů, z nichž přežil jen zlomek.

V západním Německu platil beze změn až do roku 1969 nacistický diskriminační paragraf, na jehož základě byli homosexuálové za své delikty odsuzováni k tvrdým trestům. Definitivně byl tento paragraf zrušen až v roce 1994 a nahrazen neutrálně formulovaným paragrafem o sexuálním zneužívání mládeže.