Fuád Siniura se stane znovu libanonským premiérem

Bejrút - Libanonská parlamentní většina se v úterý večer shodla, že znovu nominuje současného premiéra Fuáda Siniuru na post ministerského předsedy. Vláda bude o svém rozhodnutí informovat nového prezidenta Michela Sulajmána, který by měl Siniuru jmenovat do úřadu, informovala agentura Reuters.

Siniura, který už byl premiérem v roce 2005, o víkendu naznačil, že nebude usilovat o další setrvání v úřadu. Konečné rozhodnutí však ponechal na politicích vládní koalice.

Premiérskou funkci, která je v Libanonu tradičně vyhrazena sunnitskému muslimovi, chtěl získat také předák parlamentní většiny Saad Harírí, jehož otec Rafík Harírí zastával úřad předsedy vlády v letech 2000-2004. Podle analytiků agentury Reuters se nicméně Saad Harírí vzdal kandidatury, protože současná vláda zůstane u moci pouze do voleb plánovaných na příští rok.

Jmenování nového premiéra by mělo napomoci vyvést zemi z krize, do které upadla po zavraždění expremiéra Rafíka Harírího v únoru 2005. Politická krize se dále prohloubila v listopadu 2006, když prosyrské opoziční hnutí Hizballáh odvolalo své ministry na protest proti přiznání práva veta od vlády. V poslední fázi konfliktu situace hrozila přerůst v občanskou válku, když Hizballáh nakrátko obsadil zhruba polovinu Bejrútu, odkud v násilných střetech s nejméně 81 mrtvými vyhnal stoupence vlády.

Od loňského listopadu byl navíc Libanon půl roku bez prezidenta, když vypršel mandát tehdejšímu prezidentovi Emilu Lahúdovi a politické strany se na jeho nástupci nedokázaly dohodnout až do 25. května.

Jednání libanonské vlády s opozicí
Zdroj: ČT24