Agent 007 opět na pultech knihkupectví

Londýn - Ke stým narozeninám Iana Fleminga, který vdechl život postavě Jamese Bonda, dnes vychází další kniha o nesmrtelném agentovi s povolením zabíjet. Autorem Pekla pro zvané je britský spisovatel Sebastian Faulks, který slibuje návrat ke kořenům.

Fleming z charizmatického Bonda udělal hrdinu 12 románů a napsal o něm také dvě knihy povídek. Po jeho smrti v roce 1964 se o další pokračování agentových dobrodružství postarali další autoři oslovení Flemingovými dědici. Přestože je James Bond pro Británii i ve světě spíše filmovým hrdinou, i jeho literární obraz se těší oblibě a patří k téměř povinné výbavě britských knihoven.

Návrat ke kořenům - osmdesátiprocentní Fleming 

Zatímco poslední bondovky byly napsány podle filmů, které odrážely dobu, nová kniha má být návratem k původnímu flemingovskému stylu. Vydavateli se sice do poslední chvíle daří udržet děj v tajnosti, přesto ale hrubé kulisy příběhu na veřejnost prosákly. Děj, zasazený do roku 1967, agenta 007 zavede například do Paříže, Londýna a na Blízký. východ. Padouchem, který se nikdy nevzdává, by měl být překupník heroinu ze Sovětského svazu pašující drogy do západní Evropy.

Vojenské manévry i blond ďábel v červené 

Velkolepé prezentaci knihy kromě krásky v červených šatech asistovaly i dvě vojenské helikoptéry a také loď britského vojenského námořnictva, která přivezla prvních sedm výtisků do Londýna. V knihkupectví si je potom převzal sám autor. Nová kniha o agentovi 007 vychází ve více než dvaceti zemích. V Česku ji v překladu Ivana Němečka vydává nakladatelství XYZ.

Prezentace knihy v Londýně
Zdroj: ČT24